Kruiden gebruiken in de Ayurveda

 

 

De Ayurvedische boeken beschreef ook de klinische toepassingen van duizenden geneeskrachtige planten. Met de toenemende waardering van de fytotherapie in ayurveda, is het gebruik van medicinale planten naar verwachting wereldwijd toegenomen. De populariteit van kruiden zijn toegenomen als gevolg van bijwerkingen van synthetische medicijnen, de ontwikkeling van resistentie tegen veel zoals antibiotica, het publieke bewustzijn, bevolkingsexplosie, onvoldoende aanbod van medicijnen, hoge kosten van synthetische medicijnen.

Tegenwoordig vertrouwen er steeds meer mensen wereldwijd uitsluitend op de traditionele remedies voor hun behoeften in de gezondheidszorg. Vandaag de dag zijn er ongeveer 80.000 plantensoorten wereldwijd gebruikt voor medicinale of aromatische doeleinden. India met zijn ecologische, geografische en klimatologische verscheidenheid is misschien wel de rijkste land met een enorme kruidengeneesmiddel rijkdom (15.000-20.000 planten hebben goede geneeskrachtige waarde). In India is therapeutisch gebruik van kruiden en dateert uit de vedische periode. De Rigveda heeft ongeveer 67 medicinale planten, Yajurveda 81 soorten en in Atharvaveda zijn er 290 soorten beschreven.

Kruiden zijn een deel van de "apotheek van de natuur." Hoewel hun actie in sommige opzichten vergelijkbaar kan zijn met de moderne medicijnen, zijn de kruidengeneesmiddelen over het algemeen zachter en veiliger. Vele van de geneesmiddelen die in conventionele geneeskunde zijn afgeleid van kruiden, maar isoleren de "actieve stof". De kruidengeneeskunde gebruikt de hele plant of hele delen van de plant, zoals de bladeren, bloemen of wortels. Veel planten bevatten bestanddelen die synergetisch samenwerken. Soms met behulp van de hele plant helpt en vermindert de bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van geïsoleerde componenten. 

Er zijn vele medicinale stoffen die gebruikt worden in de Ayurveda:

Gemeenschappelijke kruiden / planten worden gebruikt in de Ayurveda behandelingen. zie link

 

Veiligheid en werkzaamheid van de Ayurvedische geneeskunde

Ayurvedische geneeskunde wordt erkend door de WHO en wordt veilig gebruikt door miljoenen mensen. Panchakarma (ontgifting) mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde Ayurvedische professionals die zijn opgeleid in deze subspecialiteit.

Consumenten zijn zelf verantwoordelijk bij het zoeken van Ayurvedische therapieën om de geloofwaardigheid, opleiding en ervaring van de beoefenaars te controleren. De consument moet ook communiceren met hun conventionele en Ayurvedische artsen en de praktijk van volledige openheid over de therapieën die ze gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van ayurvedische kruiden, therapeutisch gebruik of detoxificatie alleen voorgeschreven wordt door een goed begeleide en opgeleide beoefenaar.

 

Bij het zoeken van een Ayurvedische beoefenaar houdt u rekening of hij/zij een opleiding van een erkende Ayurvedische medische school heeft afgerond.

 

 

De voordelen van Ayurveda:

 • De Ayurvedische benadering van een ziekte is holistisch en dus na een Ayurvedische behandeling van een persoon die verbetering van zijn/haar fysieke, mentale en psychische aandoeningen herstelt

 • De ingrediënten die worden gebruikt in de Ayurvedische medicijnen zijn meestal afkomstig van kruiden, planten, bloemen, fruit, enz. waardoor het een oplossing dicht bij de natuur is.

 • Er zijn vrijwel geen bijwerkingen voor de Ayurvedische geneeskunde. 

 • Bij Ayurveda is gebleken dat het een effectieve remedie is voor veel chronische ziekten. 

 • Een Ayurveda behandeling kan leiden tot welzijn van het hele lichaam en zal van kracht zijn voor een langere tijd dan Allopathische behandeling. 

 • Ayurveda helpt niet alleen bij de behandeling van ziekten, maar ook bij het voorkomen van het ontstaan van ziekten. 

 • Ayurveda geeft richtlijnen over hoe weg te komen van ziekten door middel van eenvoudige voeding en veranderingen van levensstijl te houden. 

 • Ayurvedische geneesmiddelen zijn goed, zelfs voor gezonde mensen, omdat ze herstellend van aard zijn en helpt bij het voeden van het lichaam en het verbeteren van mentale vermogen. 

 • Ayurvedische behandeling en medicijnen zijn relatief goedkoper dan andere systemen van de geneeskunde. 

 • Ayurveda raadt keuken kruiden en specerijen voor kleine kwaaltjes aan.

 • Ayurvedische therapieën verlicht stress en verjonging van het lichaam.