Polsdiagnose

Polsdiagnose is een zeer belangrijke onderdeel die wordt toegepast door alle Oosterse Medische beoefenaars, Chinese en Tibetaanse Consulenten evenals de conventionele artsen. Om een vakman te zijn, is een polsdiagnose meer dan het tellen van de hartslagen. Het functioneren en de gezondheid van de hele geest lichaambouw kan worden bepaald uit de pols en ook de balans van de dosha's, de gezondheid van de verschillende organen, vooraf een teken van mogelijke problemen die later kunnen komen. Door het opsporen van vroege symptomen van onbalans en de ziekte van de reactie in het lichaam, kan men preventieve maatregelen nemen om het probleem te verhelpen voordat het zich manifesteert in een grote probleem.
De pols wordt gevoeld met de eerste drie vingers, de wijsvinger, middelvinger en ringvinger. Beide polsen worden gevoeld. Om een nauwkeurige polsdiagnose te krijgen, moet de patiënt niet na een sterke inspanning, na een maaltijd, griep,stress enz, een polsdiagnose doen.

Polsdiagnose bij een vrouw wordt op de linker pols gevoeld. Het is wereldwijd een geaccepteerde feit dat de pols van beide handen van dezelfde persoon kan variëren Het is in de ayurvedische teksten bekend als yoga Ratnakar die de nadi chakra (zenuwplexus) uitlegt dat het verschilt bij mannen en vrouwen.
De studie van polsdiagnose was echter een gespecialiseerde techniek die werd geperfectioneerd door yogi's. Een yoga tekst vermeldt veertien nadis met de volgende functies:

 • Susuhmana dit nadi loopt in de rug tot de brahmarandra.
 • Pingla dit nadi loopt op het recht van sushmna en eindigt in rechter neusgat.
 • Ida loopt van links sushmna en eindigt in de linker neusgat.
 • Hastijiva loopt naar beneden in de linker en eindigt in de grote teen.
 • Yasasvini de stam in het been eindigt in de rechter grote teen.
 • Kuhu de nadi eindigt invloedssfeer in de vagina.
 • Alambushâ eindigt aan het einde van de anus.
 • Gandhara eindigt in het linkeroog.
 • Pusha eindigt in het rechteroog.
 • Sankhini dat eindigt in het linker oor.
 • Payavaini dat eindigt in het rechteroor.
 • Sarasvati eindigt in de tong.
 • Viswodara dat eindigt in het gezicht.
 • Varuna het heeft zijn invloed verspreidt door het lichaam.

Het is zeer belangrijk om de volledige implicatie van nadi parksha te begrijpen. Nadi wetenschap is de wetenschap van de nadi of zenuwen, die de studie voor levensprocessen verantwoordelijk zijn voor het leven en het bestaan van de mens zijn opgenomen. Nadi wordt gezegd dat het jiva Sakshi, het bewijs is van het leven.
De snelheid van de pols is ook een indicator van Doshas onbalans (of de evenwichtige staat) in de Ayurveda. Er wordt vermeld dat als de hartslag 80-90 slagen per minuut is dan is het de richting van Vata Dosha. Als de polsfrequentie 70-80 is, is het Pitta dosha en als het 60-70, is het Kapha dosha.
De aard van de onregelmatigheden in de pols helpt ook om de dosha onbalans te identificeren en dus maakt Polsdiagnose een uitstekende methode in de Ayurvedische diagnose.

De positie van de wijsvinger geeft de Vata dosha aan. Wanneer vata sterk is in de constitutie, zal de wijsvinger de pols sterk voelen. De polsslag wordt onregelmatig in dun bewegen in golven, zoals de beweging van een draak zijn. Een dergelijke pols wordt een slang pols genoemd.
De middelvinger geeft de hartslag aan die overeenkomt met de Pitta dosha. Wanneer de persoon een overheersende pitta constitutie heeft, zal de polsslag onder de middelvinger sterker zijn. Ayurveda beschrijft deze pols als "actief, opgewonden en bewegen zoals een springende kikker." Deze pols wordt kikker pols genoemd.
Wanneer het kloppen van de pols onder de ringvinger meest opvallende is, is een teken van Kapha constitutie. De pols voelt zich sterk en zijn beweging lijkt op de drijvende zwaan. Daarom wordt deze pols Zwaan pols genoemd.

Veranderingen in pols ritme worden door de gevolgen van onderstaande factoren veranderd:
1. Shudda (honger)
2. Pipasa (dorst)
3. Nidra (slaap)
4. Guru Aahar (zware maaltijden)
5. Ratri bhraman (wakker in de nacht)
6. Comfortabele levensstijl
7. Zittend en staande houdingen
8. Bhraman (wandelen)
9. Fysieke activiteiten
10. Blootstelling aan de zon
11. Mentale aandoeningen zoals seksuele opwinding
12. Tijd, zoals ochtend, middag en avond
13. Seizoenen zoals grisham ritu (zomers) etc.
14. Andere omgevingen en gewoontes waarop een mens wordt blootgesteld.

Dit kan worden aangetoond in een voorbeeld als pitta verergerd wordt in geval van woede, hebzucht etc. Als Vata pols prominent aanwezig is, is verdriet en angst en als kapha in de pols aanwezig is, is de persoon in comfort, gelukkig en in een vreugdevolle stemming.