Wat is Panchakarma?

Panchakarma is de ultieme lichamelijke en geestelijke ervaring voor het ontgiften van het lichaam, het versterkt het immuunsysteem, en het herstelt het evenwicht en welzijn. Het is een van de meest effectieve genezende modaliteit in de Ayurvedische geneeskunde. Het bevordert de ontgifting en verjonging. Het wordt aanbevolen op een seizoensgebonden basis, evenals wanneer een individu uit balans voelt of ziektes ervaart.

Panchakarma - Verjonging Detox
Panchakarma is een Sanskriet woord en betekent 'vijf acties "of" vijf behandelingen ". Dit is een procedure waarbij de giftige stoffen die achtergelaten zijn door ziekte en slechte voeding worden gereinigd. Normaal gesproken moet het lichaam de vermogen van geboorte hebben om efficiënt te verwerken en het verwijderen van afvalstoffen, met inbegrip van de aangetaste doshas. Echter door een verkeerde herhaalde dieet , slechte beweeggedrag, levensstijl en genetische aanleg en spijsverteringsenzymen, metabolische co-factoren, hormonen en agnis die reguleren het lichaam interne homeostase worden  ontregeld. Dit kan leiden tot de accumulatie en verspreiding van toxine gedurende de fysiologie die resulteert in ziekte. Dit afval heet ama in Ayurveda. Ama is een stinkende, kleverige, schadelijke substantie die volledig geëvacueerd wordt uit het lichaam.

Panchakarma zal de overtollige dosha's en de juiste onevenwichtigheden  verwijderen in hen evenals elimineren de schadelijke ama uit uw systeem door middel van de eigen organen van het lichaam en de kanalen van de eliminatie (colon, zweetklieren, longen, blaas, urinewegen, maag, darmen, etc.). Panchakarma zuivert de weefsels op een zeer diep niveau. Het gaat om dagelijkse massages en olie baden, kruiden klysma's, nasale behandelingen. Het is een zeer aangename ervaring. Ayurveda raadt Panchakarma als een seizoensgebonden behandeling voor het behoud van de geestelijke en lichamelijke hygiëne en balans.

Panchakarma is een vijf-voudige therapie; Het is sterk geïndividualiseerd op basis van de behoeften van het individu afhankelijk Ayurvedic constitutietype, doshic onevenwichtigheden, leeftijd, spijsverterings sterkte, immuunstatus en vele andere factoren. Afhankelijk van de behoeften van elk individu of slechts delen van de vijf behandelingen worden gebruikt. Speciaal opgeleide therapeuten moeten deze procedures in een bepaalde volgorde doen voor een bepaalde periode van tijd. Bovendien, hoewel Panchakarma grotendeels een aangename en comfortabele therapie is, kunnen er periodes onstaan van ongemak van de diepe verspreiding van toxische stoffen, die wel eens optreedt. Het is daarom essentieel dat een goed geïnformeerde expert die de tekenen van de juiste en onjuiste toegediende Panchakarma kan herkennen en toezicht kan houden op de therapie.

Net als alle andere medische procedures, moet Panchakarma Therapie altijd beginnen met  een gekwalificeerde Therapeut of Ayurvedische arts die prakriti van het individu (constitutionele type), de aard van het gezondheidsprobleem (indien aanwezig) kan bepalen en de juiste mate van intensiteit van de voorgeschreven therapieën.

Panchakarma is een effectieve en wonderbaarlijke ayurvedische behandelmethode die het lichaam ontgift. Het lichaam ondergaat metabolisme waardoor continu afvalstoffen (toxines) worden gevormd, deze toxines zijn bekend als 'Aam'. Deze aam is de oorzaak van verschillende ziekten. Panchakarma  verwijdert aam uit ons lichaam op een efficiënte manier, zonder nadelige effecten op het lichaam. 'Pancha "- betekent vijf en' Karma '- betekent actie / therapieën. Dit zijn allemaal shodhan (reiniging van doshas en brengen ze naar de normaliteit) therapieën. Panchakarma bestaat uit vijf grote therapieën:

 1. Vamana

 2. Virechan

 3. Basti

 4. Nasya

 5. Raktamokshan

 

Deze therapieën staan bekend als Pradhan Karma, dat betekent dat de belangrijkste behandeling is. Snehan (oliën / massage) en Swedan (stoom) zijn de bijbehorende procedures die moeten worden gedaan voordat Pradhan karma zo wordt het Purva karma genoemd. Purva karma is een voorbereidende fase voor de belangrijkste procedures, het brengt de verergerde dosha's in koshtha voor vermindering ervan.

Verzuiveringstherapieën: Snehan (Massage / olien therapie) en Swedan (zweten) zijn de twee Purva karma.

 

Snehan: Snehan of olie therapie helpt bij het verwijderen van toxines die vastzitten in ons lichaamssystemen en de veroorzakende aandoeningen te herstellen. Er zijn 2 soorten oliën Bahya (intern) en  Abhyantar  (extern), waar de interne olie Sneha dravya zoals standaard of medicinale ghee (geklaarde boter), wordt olie ook oraal ingenomen met de gewenste hoeveelheid. Externe oliën therapie bestaat uit gehele of gedeeltelijke lichaamsmassage met medicatie oliën. 

·    Swedan: Swedan of zweten therapie wordt zweet veroorzaakt door stoom, dat vloeibaar wordt en verwijderd giftige stoffen en verhoogt de stroom van giftige stoffen uit de maag-darmkanaal (Koshtha). Er zijn verschillende manieren van het toepassen van de Swedan therapie zoals Nadi Sweda, Pinda Sweda, Patra pottali, Valuka Sweda, etc. het type Sweda wordt gebruikt op basis van de ziekte die de patiënt lijdt.

 

Pradhan karma  (de vijfvoudige zuivering):

1.                   Vamana (braken)

Vamana is een medicinale braken therapie die Kapha toxines in de luchtwegen verwijdert. Dit wordt gegeven aan mensen met een hoge Kapha onbalans. Dagelijkse behandeling om het los te maken en mobiliseren van de giftige stoffen in een poging om uiteindelijk te elimineren.Voordelen van Vamana zijn: astma, chronische allergieën, hooikoorts, vitiligo, psoriasis, chronische indigestie verstopte neus, oedeem, zwaarlijvigheid, psychische stoornissen, huidaandoeningen. 

2.                    Virechana (zuivering)

Virechana is een medicinale purificatie therapie die Pitta gifstoffen verwijderen uit het lichaam die zijn verzameld in de lever en galblaas. Het reinigt volledig het maagdarmkanaal. Het is een veilige behandeling zonder bijwerkingen. Virechana helpt bij chronische koorts, diabetes, astma, huidaandoeningen zoals herpes, dwarslaesie, hemiplegie gewrichten aandoeningen, spijsverteringsstoornissen, constipatie, hyperacidity, vitiligo, psoriasis, hoofdpijn, olifantziekte en gynaecologische aandoeningen. 

3.                   Basti (darmspoeling)

De overheersende plaats van Vata is de dikke darm. Bij de Ayurvedische Basti worden er kruidenmengsels en sesamolie, sommige kruidenpreparaten in een vloeibare vorm in de rectum binnen gebracht. Basti is de meest effectieve behandeling van vata aandoeningen.Het verlicht constipatie, buik, chronische koorts, verkoudheid, seksuele stoornissen, nierstenen, hartpijn, rugpijn, ischias en andere pijn in de gewrichten. Vele andere vata aandoeningen zoals artritis, reuma, jicht, spierspasmen en hoofdpijn kunnen ook worden behandeld met basti.

 

Vata is de voornaamste risico factor bij de manifestatie van ziekten. Het is de drijvende kracht achter de eliminatie en vasthouden van uitwerpselen, urine, gal en andere uitwerpselen. Vata is voornamelijk gelegen in de dikke darm, maar botweefsel (asthi dhatu) is ook een plaats voor vata. Vandaar dat de medicatie rectaal toegediend effecten asthi dhatu heeft. Het slijmvlies van de dikke darm is gerelateerd aan de buitenste laag van het bot (periosteum), waarbij de botten voedt. Daarom wordt er geen medicatie rectaal gegeven in de diepere weefsels, zoals bot en corrigeert vata aandoeningen.

 

Er zijn acht hoofdtypen basti volgens de traditionele teksten, elk met hun eigen indicaties en contra-indicaties zoals hieronder vermeld.

 

1.  Anuvasana (olie klysma): Gebruikt voor pure vata aandoeningen en wanneer de persoon hongerig en dorstig is dit in verband met vata onevenwichtigheden.

 

2 Niruha-Asthapana.  (Afkooksel klysma): Gebruikt onder andere  voor de evacuatie van vata, zenuwziekten, gastro-intestinale vata aandoeningen, jicht, bepaalde koorts voorwaarden, bewusteloosheid, bepaalde urinaire voorwaarden, eetlust, pijn, verzuring en hart- en vaatziekten.

 

3.  Uttara Basti (via de plasbuis van mannen of via de vagina van vrouwen): Wordt gebruikt voor geselecteerde sperma en de ovulatie aandoeningen en voor een aantal problemen met pijn bij het plassen of een blaasontsteking. Dit is niet geschikt voor iemand met diabetes.

 

4.  Matra Basti  (dagelijks olie klysma): Wordt toegepast voor personen die overbelast zijn door overwerk of te veel bewegen, te veel zwaar tillen, lopen lange afstanden, te veel seksuele activiteit of met een chronische vata aandoeningen. Het hoeft niet te worden vergezeld door een strikte dieet beperking of dagelijkse routine en kan worden toegediend, in de passende gevallen, in alle seizoenen. Het geeft kracht, bevordert gewicht en helpt de eliminatie van afvalstoffen.

 

5.  Karma Basti: Behandeling duurt ongeveer een maand lang en wordt gegeven aan mensen die vata overheersende constitutie hebben en ook vata gerelateerde aandoeningen hebben

6.  Kala Basti: Behandeling duurt in principe vijftien dagen en wordt voornamelijk gebruikt voor patiënten met een pitta overheersende constitutie en vata aandoeningen.

7.  Yoga Basti:Behandeling voor acht aaneengesloten dagen en wordt uitgevoerd bij kapha patiënten met vata ziekten.

 

8.  Bruhana Basti (voedingswaarde klysma): Gebruikt voor het leveren van diepe voeding in bepaalde omstandigheden. Traditioneel zijn zeer voedzame stoffen gebruikt, zoals warme melk, bouillon, beenmerg soep en kruiden zoals shatavari of ashwagandha.

4.         Nasya (Neus schoonmaken)

 

 Nasya toediening van medicinale olie door de neus om het opgehoopte Kapha toxines te reinigen van het hoofd en hals. Op basis van de medische toestand van een persoon kan 30 dagen lang worden gegeven. Nasya voordelen zijn Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn), gezichtverlamming, verbetert de geheugen en gezichtsvermogen, slapeloosheid, verwijdering van overtollig slijm, hyperpigmentatie in het gezicht, premature vergrijzing van het haar, duidelijkheid van de stem, hoofdpijn van verschillende herkomst, hemiplegie, verlies van geur en smaak, vastzittende schouders, migraine, stijfheid van de nek, nasale allergieën, nasale poliep, neurologische stoornissen, paraplegie en sinusitis. 

 

Er zijn zes belangrijke soorten Nasya, zoals hieronder vermeld.

1.  Pradhamana (Virechan) Nasya (reiniging Nasya) maakt gebruik van droge poeders (in plaats van olie) die worden geblazen in de neus met een buis. Pradhamana Nasya wordt hoofdzakelijk gebruikt voor kapha typen ziekten hoofdpijn, zwaar gevoel in het hoofd, verkoudheid, verstopte neus, kleverige ogen, heesheid van de stem als gevolg van kleverige kapha, sinusitis, tumoren, wormen, sommige huidziekten, epilepsie, slaperigheid, Parkinson, ontsteking van het neusslijmvlies, gehechtheid, hebzucht en begeerte. Traditioneel worden poeders zoals brahmi gebruikt.

2.  Bruhana Nasya (voeding Nasya) maakt gebruik van ghee, olie, zout, shatavari ghee, ashwagandha ghee en medicinale melk en wordt voornamelijk gebruikt voor vata aandoeningen, zoals vata-type hoofdpijn, migraine hoofdpijn, droge stem, droge neus, nervositeit, angst, angst, duizeligheid, leegte, negativiteit, zwaarte van de oogleden, bursitis, stijfheid in de nek, droge sinussen en het verlies van reukvermogen.

3.  Shaman Nasya (kalmeringsmiddel Nasya) het wordt gebruikt voor de dosha die wordt verergerd maar vooral voor pitta-type aandoeningen, zoals voor dunne haren, conjunctivitis en oorsuizen. Algemeen bepaalde kruiden medicinale afkooksels, thee en medicinale oliën worden gebruikt.

4.  Navana Nasya (afkooksel Nasya) wordt gebruikt voor vata-pitta of kapha-pitta aandoeningen en wordt samen gemaakt van afkooksels en oliën.

5.  Marshya Nasya (ghee of olie Nasya)

6.  Prati Marshya (dagelijks olie Nasya) wordt uitgevoerd door het dompelen van de schone pink in de ghee of olie en in elke neusgat zetten, smeren van de neusholte met zachte massage zoals hierboven beschreven. Dit helpt om diepe weefsels te openen en kan dagelijks worden uitgevoerd en op elk moment om stress te verminderen.

 

5.        Raktamokshana (bloedreiniging)

 

Raktamokshana is een procedure om het bloed te reinigen en wordt alleen geadviseerd  bij zeldzame omstandigheden te gebruiken. Het wordt afgeraden tijdens Panchakarma. De meeste Ayurveda Centers waaronder die van ons hebben Raktamokshana behandeling niet, vanwege hoge risico op infectie die betrokken zijn in het bloed reiniging. 

 

Verjonging therapieën:

Abhyanga is een kruiden-olie massage. De kruidenolie dringt diep door de huid en ontspant het lichaam en geest. Het breekt onzuiverheden en stimuleert zowel arteriële en de lymfecirculatie. Dit vergroot het vermogen van voedingsstoffen aan uitgehongerde cellen en verwijdert het afval. Het gewenste resultaat is een verhoogde staat van bewustzijn dat direct de interne zal genezen van het lichaam. 


Shirodhara  behandeling wordt er stromende warme kruiden olie op een bepaalde methode op het voorhoofd gegoten. Het synchroniseert diep de hersengolven en het kalmeert het lichaam en geest.
Garshana behandeling, er wordt een wollen of zijde handschoen gebruikt om de droge lymfatische huid te borstelen. Dit verhoogt de circulatie en reinigt de huid, zodat op een later moment de olie kruidenbehandeling diep kan doordringen in de gereinigde poriën van de huid


Swedana is een individueel kruidenstoombad, waarbij het hoofd en het hart koel worden gehouden, terwijl het lichaam wordt verwarmd. De lichamelijke gifstoffen binnen de weefsels worden verwijderd. Het gekoelde hoofd en het hart zorgen voor een gevoel van rust en openheid, terwijl de therapeutische stoom over het hele lichaam wordt binnengedrongen en diep wordt gereinigd zonder dat het lichaam niet oververhit raakt.


Pizichili is de ultieme ervaring voor diepe ontspanning. Een continue stroom van genezende hete kruidenolie wordt uitgegoten over het lichaam, dat doorweekt  de huid en diep in de weefsels van het lichaam. Dit verzacht de huid en mobiliseert onzuiverheden. Het balanceert ook Vata dosha en verlicht stijve gewrichten, pijnlijke spieren en bevrijdt het lichaam van vermoeidheid. 


Udvartana is een diep doordringende kruidenpasta een lymfatische massage. Deze krachtige ex-foliërende behandeling die magisch herstelt van uw natuurlijke glans en verzorgt de huid terwijl de stagnerende lymfestelsel gifstoffen uit het lichaam haalt.

Vijf Zintuigen Therapie behandeling combineert de therapeutische werking van alle vijf zintuigen met mantra’s.
Muziek therapieën zijn specifiek Vedische hymnen en mantra’s worden aanbevolen voor elke onbalans. Aanrakings therapie verlevendigt specifieke vitale punten op het lichaam genaamd marma punten. Kruiden therapie maakt gebruik van bepaalde kruidengeneesmiddelen.  Ayurvedische kleurentherapie, en de geur is toegankelijk met combinaties van zeldzame aromaten. Het effect is een harmonisering van alle zintuigen om je bewustzijn naar de bron van gedachten en gevoelens in het hart te brengen.

Shiro-Abhyanga-Nasya is een luxe combinatie van een hoofd /nek / schouder massage en gezicht lymfatische massage, gevolgd door diepe inademing van therapeutische aromatische stoom, en een nasale en sinus Nasya met Herbalized neusdruppels. Deze populaire behandeling is een waardevol instrument in evenwicht meeste hoofd, nek en aandoeningen aan de luchtwegen.

Pinda Swedana is een diepe reinigingsbehandeling. Er wordt rijst gekookt in melk en kruiden en wordt diep gemasseerd in de weefsels en gewrichten. De behandeling is een diep ontspannend, verjongt en ontgift krachtig het lichaam We bieden ook een aantal andere behandelingen zoals Netra Tarpana, Marma Massage, Kati basti, Karna poorana, Pada dhara, Hawaïaans stijl Lomi Lomi & Ayurvedische huid & schoonheidsbehandelingen.

Voordelen van panchakarma:

 • De aangetaste doshas zullen uit het lichaam worden verwijderd door middel van de spijsverteringskanaal.

 • De kracht van de spijsvertering en metabolisme wordt verbeterd. 

 • Ziekten worden genezen en de gezondheid wordt hersteld. 

 • Het gevoel vermogen, geest, intelligentie en gelaatteint wordt duidelijker.

 • Kracht herwint.

 • Het individu wordt niet beïnvloed door de ouderdom en leeft een langere gezondheid.

 • Verjongt het lichaam.

 • Voorkomt ziekten in het lichaam. Verhoogt de kracht van de immuniteit.

 • Voedt het lichaam.

 • Vitaliseert het zenuwstelsel.

Panchakarma ontgift het lichaam en geest

Volgens de ayurveda hangt een goede gezondheid af van ons vermogen om alle aspecten van het leven volledig te metaboliseren, assimileren wat voedt en het elimineren van de rest. Als ons voedsel niet volledig kan verteren voedsel, ervaren we emoties, giftige stoffen die zich ophopen in onze lichaamsweefsels, het creëren van onbalans en - uiteindelijk - de ziekte. Panchakarma is een elegante reinigingsproces dat opgeslagen toxines verwijdert en herstelt het lichaam en aangeboren genezende vermogen.
Wanneer onze spijsvertering energie, bekend als Agni (vuur), zijn robuust, creëren we gezonde weefsels, elimineren afvalproducten efficiënt en produceren een subtiele essentie genoemd Ojas. Ojas, dat kan worden voorzien als de binnenste sap van onze psychofysiologie, is de basis voor de duidelijkheid van de waarneming, fysieke kracht en immuniteit. Anderzijds, als onze Agni is verzwakt wordt de spijsvertering onvolledig en creëert gifstoffen die opgeslagen zijn in het lichaam. Deze toxische residu wordt Ama genoemd.

Gezondheid en Welzijn
Wanneer ama ophoopt in het lichaam  blokkeert het de energiestroom, en het gehele systeem van de voeding. Ayurveda beschouwt deze opbouw van toxines de onderliggende oorzaak van de ziekte. Een bekend voorbeeld hiervan is de ophoping van verzadigde vetten en cholesterol dat buiten het lichaam het vermogen te metaboliseren. Na verloop van tijd, dit leidt tot verstopping van de bloedvaten en slagaders en uiteindelijk tot hartaanval.

Hoewel het gemakkelijk is om agni en ama te begrijpen in termen van voedsel, is het belangrijk om te onthouden dat je geest en hart voortdurend verteren. Op dit moment is uw geestelijke spijsvertering bevoegdheden op dit moment bezig te breken. Op dezelfde manier, je emotionele Agni is verantwoordelijk voor de verwerking van je ervaringen en gevoelens, met inbegrip van de glimlach van een geliefde, onverwachte kritiek op het werk, of de opwinding van een nieuwe relatie.

Agni wordt beschouwd als biologische vuur in ons lichaam, in het gehele gedeelte van de spijsvertering en metabolische activiteiten.
Het verschijnsel om emoties om te zetten in stofwisseling , levert echter evenzeer toxische residuen zoals onverteerd voedsel. In feite, opgehoopte woede, lang gekoesterde verdriet en slepende schuld zijn meer slopend voor de meeste mensen dan problemen met de fysieke spijsvertering.
Als we een optimale gezondheid willen ervaren, is het cruciaal om een sterke spijsvertering te behouden en giftige stoffen uit het lichaam te elimineren. Panchakarma is een bewezen natuurlijke therapie die ontgift en herstelt het lichaam van de innerlijke balans en vitaliteit.

Waarom moet je een Pancha-karma behandeling nemen?
Stress, milieuverontreinigende stoffen en een slechte levensstijl keuzes maken een toxische belasting op het lichaam.
Panchakarma  keert dit degeneratieve proces snel en de effecten ervan zijn vaak diepgaand en langdurige. Panchakarma gebruikt een combinatie van massage, kruiden-sauna's, speciale voeding en richtlijnen voor voedingswaarde, milde vasten en colon therapieën om het lichaam te ontdoen van opgehoopte gifstoffen.
Uw persoonlijke Panchakarma programma begint met een gesprek door een Ayurvedische arts/therapeut, die in een programma op maat maakt van uw individuele gezondheid. Als u Panchakarma behandelingen vordert, krijgt u een speciaal dieet in combinatie met bepaalde kruiden en essentiële oliën die u thuis kan gebruiken. Deze zullen bijdragen aan het stimuleren van uw lever en de spijsverteringsorganen en helpt om gifstoffen te zuiveren.

Wat kan ik verwachten?
De Panchakarma reinigingsproces is van invloed op de hele persoon. Zo kunt u tijdens het programma veranderingen op de mentale, fysieke en emotionele niveau merken. Veel van onze patiënten ervaren een "genezing crisis". Dit is een normaal onderdeel van het genezingsproces, en kunnen worden beschouwd als een positieve stap naar een optimale gezondheid.

De genezing proces
Een genezingscrisis treedt op wanneer een grote hoeveelheid toxines zijn opgesloten in onze weefsels die aren vrijkomen in het systeem wordt vermeden. Aangezien deze toxines zijn verdreven, kunt u slapeloosheid, zwaarte, pijn of algemeen ongemak en griepachtige symptomen krijgen. Je kan ook de ontwikkeling van een koortsig gevoel krijgen, dat is gewoon een manier van het verbranden van giftig afval in uw lichaam. U kunt een aantal emotionele stemmingswisselingen opmerken of intense gevoelens ervaren. Schrik niet: dit is zowel een natuurlijk en noodzakelijk onderdeel van het weefsel reiniging. Maak tijd om een afspraak te maken met uw Ayurvedische arts of therapeut. De arts of therapeut zal u helpen om bij het proces van de Panchakarma behandelingen.