A-Z Ayurvedische behandelmethoden  

Acne

Acne of cystic, tiener of rosacea - impliceert een toename van de pitta of kapha. Trage eliminatie en een slechte werking van de lever dragen bij aan een zwakke agni. Dit resulteert in een ophoping van toxines (AMA) in het bloed en het lymfestelsel, dat dan een uitgang vindt via de porien van huid. Uitwendig kan men hardheid, hitte of chemische producten proberen te vermijden. Zie de sectie over Ayurvedische schoonheid voor uitwendige producten.

Inwendig werkende kruiden helpen bij het elimineren van toxines, het bloed te zuiveren en duidelijk lymfatische congestie. Voor sommigen is het aan te raden om regelmatig gebruik te maken van o.a. de volgende kruiden: kurkuma, aloe vera sap, chlorofyl, picrorrhiza, manjishtha, neem en triphala.

Veranderingen in leefstijl

Levensmiddelen hebben de neiging om pitta en kapha te verhogen en acne te veroorzaken. Om een gezonde teint te krijgen dienen we voorzichtig te zijn met overtollige gebruik van olie, suiker, zout, peper, knoflook, tomaten, cafeïne, citrusvruchten, alcohol, noten, rood vlees, gist en zuivel products. Gebruik bij voorkeur een dieet dat rijk is aan natuurlijke chlorofyl, vitaminen en mineralen. Dit omvat veel groene bladgroenten, rijpe vruchten, granen zoals gerst, zuiver water, zaden en kruidenthee zoals venkel en chamomile.

Lichamelijke oefening versnelt het reinigingsproces door verbetering van de circulatie en eliminatie. Probeer afkoelende sporten zoals zwemmen in zoet water, yoga, Qi-gong, snel wandelen en fietsen op een koele tijd. Dagelijkse zelf massage is een prachtige manier, niet om alleen zelf acceptatie en bewustwording te bevorderen, maar aan de textuur van de huid te verbeteren en glans te cultiveren. Kwesties van lage eigenwaarde en angst liggen vaak ten grondslag aan chronische acne. Om emotionele oorzaken uit de praktijk te ontwortelen zijn positieve affirmaties aan te raden, net als visualisaties en meditatietoegespitst op uw ideale fysieke, emotionele en geestelijke toestand.

Artritis

Behandeling van artritis varieert naar gelang van het type schade. Vata artritis heeft de neiging om plotseling over te slaan met een verschuiving van scherpe pijnen en begeleidende kraken of popping van de gewrichten. Pitta artritis behelst doorgaans meer branderigheid, roodheid en ontsteking van de zenuwen. Kapha overheersende artritis uit zich in algemeen zwelling, koude en verbetert met beweging.

Alle voorkomende soorten Artritis kunnen vaak worden gekoppeld aan een slechte spijsvertering en een zittend of overactieve levensstijl. Een therapeutische aanpak voor de spijsverteringssysteem omvat het gebruik van tonics zoals darmreiniger, anti-inflammatoire, Indiase myrhh preparaten, pijnstillende anti bacteriëndodende zoals Indiase frankinsence, bloedsomloop genotmiddelen zoals gember en uitwendige smeerolie, versterkende oliën zoals castorolie, mahanarayana en punarnavadi voor de zwelling.  

Veranderingen in leefstijl

Een voedingsplan voor artritis is afgestemd op de dosha en onevenwichtigheid van het individu. Bijvoorbeeld voor iemand met een brandende, rode, kloppende pittta artritis zou het verstandig zijn om een pitta dieet te volgen. Alle doshas moet voorkomen dat bepaalde voedingsmiddelen gekoppeld zijn aan de ontsteking en pijn geassocieerd met alle soorten. Ayurveda adviseert het vermijden van zure voedingsmiddelen, yoghurt, tamarinde, azijn, augurken, citrusvruchten, rood vlees en groenten uit de nachtschade familie-aardappelen, tomaten, aubergine en paprika. Suiker, koud voedsel en gebakken voedsel worden ook niet aangeraden. Het dagelijks bewegen van de gewrichten rond hun volledige gamma voorkomt de demineralisatie in verband met osteoporose en de beslechting van stagnerende toxines in verband met reumatoïde en niet-reumatoïde artritis. Specifieke yogahoudingen en symmetrisch zwemmen of aqua-aerobics helpt bij het mobiliseren van de toxines uit de gewrichten. Blootstelling aan koude en vochtige weersomstandigheden moeten worden beperkt tot een minimum als het kan, het verergert vaak de pijn. Dagelijks massage met olie en in sommige gevallen stoom therapie kunnen verlichting bieden.  

Astma

Ayurveda spoort de oorzaak van astma terug naar erfelijke of verworven zwakte respiratoire insufficiëntie spijsvertering. Extreme angst en onderdrukking van emoties zijn ook gerelateerd aan de astmatische syndroom. Mensen met astma hebben meer te lijden van geaccumuleerde toxines in de maag en de geaccumuleerde slijm in de borst. Deze kleverige omgeving biedt een vruchtbare omgeving voor allergenen om ontkiemen en levert een overgevoelige reactie in de mucuos membranen die een astma-aanval veroorzaakt. Om deze aanvallen te voorkomen dient het spijsverteringskanaal en de luchtwegen goed gereinigd en versterkt te worden. Dit wordt gedaan door het identificeren en het vermijden van allergenen, zoals specifieke voedingsmiddelen, stof, schimmels en pollen totdat het lichaam sterk genoeg is om ze te verwijderen voordat het over-reageert op hun aanwezigheid. Het lichaam is vervolgens gezuiverd door middel van therapeutische behandelingen zoals braken, nasale reiniging en kruiden zoals drop, darmreiniger, knoflook, senna en lange pepper.

De specifieke kruiden variëren afhankelijk van de doshic onevenwichtigheid van het individu. Versterking van ademhalingsoefeningen (pranayama yoga) en kruiden combinaties worden vervolgens gegeven ten behoeve van de bevordering van broncho-dialation, slijm ophoesten en de opbouw van de immuniteit van het lichaam, zodat de slijmvliezen niet langer overgevoelig zijn. Kruiden combinaties hiervoor zijn trikatu (lange peper, peper en gember), sitopaladi churna (kaneel, bamboe manna, lange peper, kardemom en rock suiker), Vasarishtam, die grotendeels bestaat uit de bronchodialator Vasa (Adhatoda vasica) en zoethout. Kruiden voor het immuunsysteem om verdere versterking van astma-aanvallen te voorkomen zijn chyavanaprasham, agasthya Rasayana en kushmanda rasayana.  

Veranderingen in leefstijl 

Regelmatige aerobic oefening, zoals zwemmen is een effectieve manier om astma te beheren. Stoom met inhalatie van essentiële oliën wintergreen, wierook of rasnadi poeder, gevolgd door zout water nasale reiniging (Jala neti) en de toepassing van een paar druppels van warme ghee tot in de neusgaten kunnen de gevoeligheid van de neusholte verminderen.

Het toepassen van warme mosterdzaadolie of een olie op basis van kamfer is aangeraden om dagelijks op de borst en op de rug in te masseren.  Dit stimuleert broncho-dilatatie en de verwijdering van gifstoffen te versnellen.

Bewaakte yoga ademhalingsoefeningen ontspannen de spieren en mentale spanning waardoor de ernst van een aanval of van het totaal voorkomen wordt. Het verwijderen van allergenen uit de woning en het volgen van het dieet tot het lichaam weerstand heeft opgebouwd, is essentieel. Voedselallergieën worden vaak geassocieerd met astma en omvatten schelpdieren, paddestoelen, pinda's, zuivelproducten, vlees, msg, cola, chocolade en wijn. Allergenen in de woning omvatten onder meer huisstofmijten in de vloerbedekking of gordijnen, schimmel in badkamers en keukens en dierlijk haar. Daar verkoudheid vaak bronchiale astma veroorzaakt, moet blootstelling aan koude en vochtige weer vermeden worden. 

Puisten

Puisten zijn een teken van onzuiver bloed, slechte immuniteit, overtollige warmte en een gecompromitteerde leverfunctie. Ayurveda lost puisten op door het voorschrijven van een afkoelend en reinigingd dieet met antibacteriële kruiden dat bloedzuiverend werkt. Uitwendige compressen helpen bij het behandelen van de infectie, vermindert pijn en een bevordert een vlekkeloze genezing. Antibacteriële kruiden om het bloed te reinigen bevatten neem blad, poeder of afkooksel, aloe vera sap, Indiase myrhh, sarasparilla, kurkuma, shatavari en darmreiniger. West echinacea en Zweedse bitters zijn ook uitstekend bloed reinigers. Een kompres van lijnzaad maaltijd gedrenkt in een warme infusie van neem, sandelhout en kurkuma is briljant voor het tekenen van de pus, ontsmetting van het gebied en het verminderen van inflammation.  

Veranderingen in leefstijl

Puisten kunnen zich gemakkelijk verspreiden en zelfs vermenigvuldigen in pijnlijke karbonkel clusters als ze voortijdig uitgeperst worden of als je verzuimt het regelmatig te desinfecteren. Het is belangrijk om je kleding, lakens en materialen regelmatig te ontsmetten die in aanraking zijn geweest met puisten. Houd de puist goed bedekt met ontsmettende crème zoals neem zaad olie, verdunde tea tree olie of kurkuma cream.

Het dieet om puisten te verminderen moet passen aan de doshic onevenwichtigheid van het individu, ter verlaging van pitta. Hitte, fermenteren en zure voedingsmiddelen zoals yoghurt, alcohol, rood vlees, tomaten, chillis, uien, knoflook, augurken, azijn, gist, suiker en zure vruchten dienen vermedente worden. Koelingsmiddelen zoals water, komkommer sap of verse kokosnoot water voeren de onzuiverheden af. Blijf uit de sterke zon en vermijdt het nemen van warme douches. Controleer bloedsuikerspiegel op de onderliggende diabetes.     

Schimmel infectie

Persistent vage symptomen zoals vermoeidheid, beslagen tong, winderigheid, jeuk aan de anus of vagina en de huid, deze symptonen kunnen de aanwezigheid van een overproliferatie van candida albicans schimmels aangeven. Ayurveda ziet Candida als ama accumulatie en neemt een drieledige aanpak van beheer - namelijk, te doden en de candida uithongeren en om de gezonde darmflora en het immuunsysteem te herstellen. Voor het verwijderen van de candida anti fungals zijn de volgende kruiden nodig zoals de Indiase neem,  myrhh, manjishtha darmreiniger en zeer effectief. Uitwendige antischimmelmiddelen zoals neem-olie en tea tree olie zijn erg nuttig. 

Voor vaginale spruw dompel je een ongebleekt tampon in een mix van pure ongezoete yoghurt en een beetje tea tree of neem-olie. Breng dit gedurende drie nachten in, iedere nacht een schone tampon. Westerse kruiden zoals pau d'Arco, calendula en gouden zegel zijn ook van onschatbare waarde als antischimmelmiddelen. Ondersteuning van de resterende gezonde flora en immuunfunctie telt volgens de toepassing van kruiden zoals Indiase ginseng, knoflook, shatavari, picrorrhiza en minerale bhasmas volgens de dosha van de individu.  

Veranderingen in leefstijl

Verandering van eetgewoonten speelt een essentiële rol in een candida beheer. Fungus 'of gistende voedingsmiddelen worden tijdelijk ingetrokken. Deze omvatten alcohol, suiker, fruit, tempeh, paddestoelen, soja saus, kaas, gist, honing, ahornsiroop, mout en cafeïne. Voeding kan ook heel vezelrijk, voedselrijke voedingsmiddelen zoals groenten, granen, keukenkruiden en kruiden thee.

Omdat schimmelinfectie gemakkelijk is door te geven tijdens de geslachtsgemeenschap, wordt het gebruik van een condoom aanbevolen. Tijdens de menstruatie zouden vrouwen beter maandverband kunnen gebruiken in plaats van gebleekte tampons, die kunnen leiden tot een irritatie. Lactobacillus acidophilus, yoghurt of poeder kan dagelijks worden gebruikt op kamertemperatuur. Antibiotica en de anticonceptiepil kunnen het probleem gemakkelijk verergeren en zou dus vermeden moeten worden.  

Hoge cholesterol

Hoge cholesterol en pathologisch laag cholesterol worden door de Ayurveda beiden beschouwd als bedreigingen voor de gezondheid. Het begrip van onze eigen productie van cholesterol, emulsificatie, distributie en opslag processen is een belangrijk aandachtspunt, aangezien slechts 25% van onze cholesterol afkomstig is uit onze voeding. Onderzoek heeft aangetoond dat degenen met een hoog niveau van slechte cholesterol (LDL) meer kans hebben om zeer reactief zijn aan stress of een slechte lever of galblaas functie. De stress respons leidt tot het vrijkomen van stresshormonen zoals adrenaline, die voornamelijk bestaan uit cholesterol. Dus hoe meer stress we ervaren hoe meer cholesterol het lichaam aanmaakt. Vandaar dat stress management technieken cruciaal zijn voor het verlagen van hoge cholesterol. Wanneer vet of cholesterol een ama gevuld lichaam ingaat is de kans groter dat de cholesterol het systeem verstopt en uiteindelijk ranzig gaat oxideren.

Verzadigd vet van verwerkte voedingsmiddelen en cholesterol uit dierlijke producten heeft meer kans op illegale ranzige reactie. Dit zou de reden kunnen zijn waarom de inheemse culturen met diëten in antioxidanten met een hoog gehalte aan vitamine A, C, E, zink en bioflavonoïden over het algemeen een lage incidentie van cholesterol gerelateerde ziekten hebben. Ayurveda behandelt een hoog cholesterolgehalte of laag cholesterol door het maximaliseren van de spijsvertering, het geven van een specifieke dosha-voeding, onderwijs van stress management met yoga of meditatie en het aan te vullen met kruiden. Ayurvedische top kruiden voor hoge cholesterol zijn knoflook, darmreiniger guggulu, lange peper, vidanga, manjishtha en punarnava. Degenen met een extreem laag cholesterol wordt geadviseerd om op ghee-gebaseerde tonics zoals ashwagandadhi lehyam.  

Veranderingen in leefstijl

Kapha mensen zijn meer geneigd een te hoog cholesterol te krijgen vanwege hun neiging om vet te behouden, meer dan de andere dosha types. Echter, de energieke ambitie van de  pitta types kan stress in hun leven veroorzaken en zo het cholesterolproductie in het lichaam te verheffen. Een dieet met lage cholesterol in de voedingsmiddelen met inbegrip van zuivelproducten, vlees, verzadigde vetten, margarine, zonnebloemolie, cafeïne, kan gebakken voedingsmiddelen en alcohol kan helpen om cholesterol overschrijding te voorkomen. Pitta typen zouden er verstandig aan doen om te stoppen met ongestructureerde vrije tijdsbesteding en starten met mediteren en ontspannen, niet-competitieve oefeningen. 

Voedsel dat LDL-cholesterol waarden op afstand kunnen houden zijn o.a. haver, gerst, maïs, koolzaadolie, lijnzaadolie, olijfolie, vruchtensap (vooral druif, grapefruit, appel en sinaasappel), gierst, lecithine, quinoa, knoflook, bonen, amandelen, walnoten, wortelen, aardbeien en andere voedingsmiddelen rijk aan vitamine A, C, E, carotenoïden, en zink.

Roken, alcohol, gefrituurde voedingsmiddelen, verzadigde vetten en rood vlees moeten worden beperkt in de voeding.  

Chronische vermoeidheid

Aangezien chronische vermoeidheid een constellatie vormt van niet-specifieke symptomen en sterk van behandeling verschilt van patiënt tot patiënt. Chronische vermoeidheid is veel meer dan een gevoel van vermoeidheid, het gaat over het algemeen om chronische pijn, verlies van geestelijke vermogens, diepe depressies en digestieve stoornissen. Vanuit Ayurvedisch perspectief is chronische vermoeidheid het gevolg van verarmd Ojas, de immuniteit en vitaliteit die het gevolg is van een evenwichtig lichaam en geest.

Het lichaam is uitgeput, omdat het bezig is met de bestrijding van een interne strijd tegen onverteerd geestelijke of lichamelijke toxines of onopgeloste infecties. Zonder de energie-reserves te besteden aan andere normale fysiologische of mentale processen is een patiënt met chronische vermoeidheid niet in staat om te gaan met de dagelijkse uitdagingen. Zoals chronisch vermoeidheidssyndroom vaak wordt gerelateerd aan een of vata kapha onevenwichtigheid is algemeen advies voor het balanceren van deze relevant. Aanvankelijk wordt een dieet en kruiden voorgeschreven om de organen en kanalen te zuiveren. Reinigingspraktijken bekend als Panchakarma, waarbij behandelingen zoals medicinale klysma's of braken kunnen ook nodig zijn. Dit wordt gevolgd door kruiden, rustige oefening en meditatie om de spijsvertering op gang te brengen, immuniteit en om tot een positieve houding te komen.

Om dit nieuwe gezonde patroon te integreren in geest en lichaam, wordt een verjongende lichaamstherapie met behulp van herbalised olie samen met de inwendige tonificerende kruiden beschouwd als de slagroom op de taart. De fout die sommige natuurlijke therapeuten maken is dat ze proberen de kracht van het lichaam en de immuniteit op te bouwen zonder de onderliggende broeinest van ama uit te schakelen. Dit kan op korte termijn leiden tot verlichting, maar het is niet onvermijdelijk dat de toxines geleidelijk aan opnieuw slijtage aan het lichaam veroorzaken.  

Veranderingen in leefstijl

Ayurveda praat over ziekte als gevolg van de overbelasting en onvoldoende gebruik of misbruik van het lichaam. Dit is vooral duidelijk in het chronisch vermoeidheidssyndroom. Elite atleten, workaholics en perfectionisten hebben een hogere incidentie van chronische vermoeidheid als gevolg van het syndroom van overmatig gebruik van (ATI-yoga). Zonder voldoende herstel gaan geest en lichaam in staking, niet in staat om zelfs te functioneren op een minimaal niveau. Om te herstellen kan het evenwicht van de slinger naar een fase van inactiviteit zwaaien voor een korte tijd.

Bij het verkennen van nieuwe wegen voor het ontwikkelen van creativiteit, relaties, een innerlijke rust kan de voorwaarde een zegen in vermomming zijn. Het is ook een tijd om te zacht en zorgzaam met het lichaam om te gaan in plaats van als een ondankbare leermeester. Zelf- massage, yoga Nidra ontspanning, meditatie, koken van gezonde maaltijden, verbinden met de natuur en leuke oefeningen of hobby's kunnen alle bewezen nuttig zijn. Het dieet moet zo zuiver en lichtverteerbaar mogelijk zijn. Groentesappen, gestoomde groenten, soepen, stoofschotels, spijsverteringsspecerijen en granen die geschikt zijn voor het lichaamstype zijn ondersteunend voor de reinigings-en herstelproces. Verwijder chemische stoffen uit de woning en de werkplek en kies biologische, chemische-vrij voedsel, drank, schoonmaakmiddelen en verfsoorten.  

 

Circulatie (slecht)

Slechte perifere circulatie is een aandoening die vata en kapha neigt te vergroten. Gember, kruidnagel, Gotu cola, kaneel en brahmi zijn slechts enkele van de hete kruidentheesoorten, die het vuur van circulatie systeem aanwakkeren. Het toevoegen van prikkelende specerijen zoals gember aan maaltijden, peper, cayennepeper, groene chili pepers is een andere manier van onschatbare waarde voor ijzige extremiteiten controle. Met Vata, gaat een slechte circulatie soms gepaard met bloedarmoede en lage bloeddruk. In dit geval zijn tonics die een hoog gehalte aan ijzer bevatten zoals rode druiven en cerebro-vasculaire stimulerende middelen zoals Brahmi en Ginkgo Biloba erg nuttig.  

Veranderingen in leefstijl

Het verwarmen van je lichaam met een dagelijkse zelf-massage is een van de beste manieren om de circulatie te optimaliseren. Vata typen kunnen het lichaam insmeren met warme sesamolie, kapha typen met mosterd-olie, en pitta typen met amandel- of jojoba olie. Het toevoegen van een beetje kaneel, jeneverbes, rozemarijn of gember etherische olie aan de basis zal warmtepotentie verhogen. Het dragen van de aarde kleuren zoals de tinten rood, bruin, oranje, geel en zwart kan helpen om lichaamswarmte te besparen. Een half uur bewegen per dag dat zweet bevordert verhoogt de hartslag en is een andere manier om het lichaam op te warmen. Om spataderen te voorkomen of te behandelen is de toepassing van witchhazel lotion ter plaatse aan te raden en geef je benen dagelijks 20 minuten rust.  

 

Koortsblaasjes


Periodieke koortsblaasjes zijn een symptoom van een lage immuunfunctie, een overgevoelig zenuwstelsel en onevenwichtige pitta of vata. Om een uitbraak te voorkomen kan je de lippen beschermen met een lippenbalsem op basis van aloë vera, tea tree olie en vitamine E. Verminder levensmiddelen met een hoog L-arginine erin (zie volgende paragraaf) en probeer met stress om te gaan voordat je erdoor overweldigd raakt. Kruiden die je kunt gebruiken om het virus uit het lichaam af te voeren zijn Hypericum perfoliatum, neem, Indiase myrhh, aloe vera sap, echinacea en Solanum santocarpum.

Tijdens een uitbraak wat koude ijs op het gebied met de blaasjes houden gedurende 30 minuten kan de ernst verminderen. Breng een mengsel van neem, aloë gel en ghee aan om de genezing te versnellen.  

Veranderingen in leefstijl

Geniet van voedingsmiddelen met een hoog lysine en zink met inbegrip van biergist, tauge, groenten, fruit, zonnebloempitten en pompoenzaadjes. Voedingsmiddelen me een hoog aminozuur L-arginine kan een aanval verergeren, dus zou het vermeden moeten worden. Producten die een hoog aminozuur L-arginine bevatten zijn o.a. chocolade, gelatine, kip, tarwekiemen, pinda's, rogge, maïs, gerst, sojabonen, walnoten, cashewnoten en hazelnoten.

Regelmatige meditatie of begeleide ontspanning kan helpen om een uitbraak gerelateerd aan stress te dwarsbomen. Houd het immuunsysteem en het zenuwstelsel sterk met de dagelijkse zelf-massage en kruiden afgestemd op de individuele constitutie.

Daar herpes zeer besmettelijk is en blindheid kan veroorzaken als het in aanraking komt met de ogen is het heel belangrijk om de handen of instrumenten te ontsmetten die contact hebben gehad met de koortsblaasjes.  

 

Verkoudheid

De klassieke verkoudheid is een voorbeeld van hoe het lichaam geleidelijke in een korte tijd een onbalans kan ondergaan in alle doshas. De volgorde van een verkoudheid is dat het lichaam wordt blootgesteld aan stress, verandering, wind of koude. Dit creëert een vata stoornis, die zich manifesteert als vermoeidheid, rusteloosheid, ongewone pijn, verminderde eetlust en verlies van enthousiasme. Dan begint de pitta fase met koorts, zweten en een geïrriteerd gevoel in de keel, neus en/of ogen. Zoals de verkoudheid vordert, wordt kapha dominant met veel slijm, lethargie en zelfmedelijden.

In welke stadium een verkoudheid ook verkeerd, er zijn tal van doeltreffende ayurvedische behandelmethodes binnen handbereik thuis. Heilige basilicum is een uitstekende antibacteriële, antivirale middel tijdens alle fasen. Kardemom, kaneel, kruidnagel, gember en zoethout helpen om het lichaam warm te houden en verzachten de slijmvliezen terwijl lange peper, peper, gember en citroengras helpen om de slijm af te voeren. Kurkuma, fenegriek en knoflook helpen om de lymfevaten te zuiveren en drogen de slijm.  

Veranderingen in leefstijl

Jezelf warm en goed uitgerust houden is de beste manier om je eigen innerlijke genezende krachten te ondersteunen om zo snel mogelijk van een verkoudheid te genezen. Het hoofd, nek en voeten zijn de belangrijkste gebieden om warm te houden, dit te allen tijde. Frequente slokjes van warme thee met kaneel, kruidnagel, kardemom, heilige basilicum, gember en honing werkt meestal zeer effectief. Stomen met tea tree, wintergroen, kamfer en eucalyptus essentiële olie helpt om het slijm vloeibaar te maken en met het ontsmetten van de lucht- en darmwegen.

Een nasale reiniging doormiddel van de yoga-techniek Jala neti helpt het verder afvoeren van de neusslijm. Neus druppels met warme ghee, sesamolie of traditionele anu thailam helpen bij Vata sinusitis de symptomen te verlichten. Door warme mosterdzaad-olie op de borst en rug in te wrijven kan de kou uit het lichaam verdreven worden. Dit kan ook samengaan met een warm bad met bitterzout of essentiële oliën, zoals gember.  

 

Obstipatie

Kapha types hebben de neiging om constipatie te krijgen door gebrek aan spierspanning en accumulatie van toxines. Kruiden die de darmen kunnen reinigen zijn darmreiniger en paardebloem samen met knoflook, die een stimulerende darmwand-allicine bevat. Vata constipatie wordt waarschijnlijk eerder veroorzaakt door uitdroging of een verandering in routine zoals bij het reizen of stress. Smeermiddelen en laxeermiddelen zoals lijnzaadolie, ricinusolie of pruimensap zijn zeer effectief bij het verhelpen van de vata constipatie. Hoewel pitta types het minst waarschijnlijk aan constipatie lijden, is wanneer dat wel het geval is, gaat het gekoppeld aan een ontsteking of een slechte lever en galblaasfunctie. Koelende lever tonics zoals aloë vera sap, Senna en paardebloem zorgen dan voor algemeen herstel van de doorstroming.   

Veranderingen in leefstijl

De gouden regels om een goede darmflora te houden kan worden samengevat door vloeistof, vezels en fitness. Veel warme vloeistoffen en vloeibare voedingsmiddelen helpen bij het spoelen van onverteerde restanten voedsel, vooral belangrijk tijdens vliegreizen, sporten, koud en winderig weer en warme temperaturen. Omgekeerd droog, gebakken, gefrituurd of gedehydrateerde levensmiddelen veroorzaken het verstoppen van de maag- darmkanaal. Het mengen van warm water met een toevoeging zoals kamille helpt het op te nemen in de diepere weefsels. Vezels stimuleren de intestinale peristaltieke beweging in een stoelgang. Goede bronnen bevatten vezels als zemelen, fruit, groenten en granen. Fitness bevordert een gezonde spierontwikkeling en functie, waardoor toxinen naar de darm gevoerd en doorgespoeld worden. Overmatige spanning in de buikspieren kan echter leiden tot een spastische dikke darm, die eliminatie verstoort. Om dit te voorkomen kan een massage van de buik, met de klok mee masseren, helpen.  

 

Hoesten/ zere keel

Chronische keelpijn kan te wijten zijn aan geïnfecteerde amandelen, veroorzaakt door lymfatische congestie. Dit wordt behandeld door gorgelen met antibacteriële combinaties met tea tree, eucalyptus, gouden zegel, heilige basilicum, kardemom, gember, peper, rode salie, steenzout, kurkuma, glycerine of honing. Om de lymfevaten te reinigen zijn worden fenegriekthee, knoflook olie, tijm en tinctuur vasa uitstekende opties. Een droge, irriterende hoest kan te wijten zijn aan een allergische reactie. Hierbij kunnen kruiden die reinigen, kalmeren en versterken goed zijn voor de luchtwegen. De betreffende kruiden zijn o.a. korianderzaad, zwarte komijnzaad en Justicia beddomito. Als de hoest productief is met dik slijm, zou regelmatig sterke kruiden ingenomen kunnen worden om te voorkomen dat het zich ontwikkelt tot een ernstige infectie. De kruiden die gebruikt zouden kunnen worden zijn o.a. gember, lange peper en zout, anti-tussinves zoals Vasa, drop, heilige basilicum, komijn, gezuiverd kamfer en palm suiker. Om de ontstoken membranen te verzachten kan je kalmerende kruiden als marshmallow en warme melk ingenomen worden in de laatste fasen.


Veranderingen in leefstijl

Voor het behoud van prana vata (lucht Lifeforce) is het advies om praten te beperken tot een minimum. Regelmatige inademing door zachte yoga-ademhaling (pranayama) en stoom-inhalatie met antibacteriële essentiële oliën zoals tea tree. Ter beperking van kapha is het advies de voedingsmiddelen zoals rijst, zuivel, koud en rauw voedsel uit het menu te verwijderen. Zware voedingsmiddelen zoals aardappelen, bananen en rood vlees kunnen worden verminderd. Gebruik veel warme kruiden- en honingzoete theeën zoals kaneel, gember, kardemom, kruidnagel, peper chai. Het helpt bij het opdrogen van de slijm en de onderliggende ziekteverwekkers te elimineren.

 

Snijwondjes, beten en steken

Er is een complete tak van Ayurveda, die gespecialiseerd is in de behandeling van giftige beten en steken genoemd Visha chikitsa. Maar hier zullen we voornamelijk de minder dodelijke beten en steken bespreken die thuis veilig behandeld kunnen worden. Een traditionele behandeling om verse snijwondjes te helpen stelpen en de genezing te bevorderen is een pasta van kurkuma poeder en honing. Bepoeder het verwonde gebied met het kurkumapoeder en eens het bloeden is gestopt kan je het snijwondje voorzien van een dun laagje honing. Biologische honing zoals manuka of tea tree heeft extra sterke antibacteriële eigenschappen. Voor steken of beten kan het sap van koriander- en heilige basilicumblaadjes toegepast worden. Neemzaad- olie kan worden toegepast op beten en steken om eventuele kans op infecties op afstand te houden. Aloe vera gel en rozenbottelolie is uitstekend om in de latere fase een littekenvrije genezing te bevorderen. Een mengsel van ghee, honing, zwarte sesamzaadjes en pure koeien urine is een traditionele behandeling om te ontsmetten en de pijn van snijwonden, beten en steken te verminderen.  

Veranderingen in leefstijl

Om te voorkomen dat beten, snijwonden of steken geinfecteerd raken kan men inwendig bruikbare kruiden gebruiken als aloë vera, neem, kurkuma en manjishtha. Van Neem wordt gezegd dat het insecten ervan weerhoud te bijten of te stekend als het inwendig en uitwendig toegepast wordt. Zodra de schade al is aangericht wordt aangeraden om meteen het immuunsysteem te stimuleren en de genezing te bevorderen. Kruiden met immuno-stimulerende eigenschappen bevatten kruisbessen, shatavari, aswhagandha en guduchi. Ter beperking van jeuk zijn chickweed en shirisha uitstekend kruiden.  

 

 Cysten in de baarmoeder

Gezwellen zoals cysten en uterusmyomen zijn indicatief een blokkering van vata en een reflex accumulatie van vata en toxines in de lichamelijke kanalen. Om evenwicht en de juiste eliminatie van afvalstoffen te herstellen is in de Ayurveda in de eerste belangrijk dat de spijsvertering optimaal functioneert. Daarna worden kruiden voorgeschreven om de hormonen in het lichaam in evenwicht te herstellen.

Een vaak voorkomende voorgeschreven combinatie heet Sapthasaram kashayam. Dit is een mix van 7 kruiden waaronder gember, Castor wortel, Bael wortels en punarnava. Het is zeer effectief voor het oplossen en verdrijven van gezwellen. Warm castorolie compressen worden ook geplaatst langs de baarmoeder omgeving met de nodige dagelijkse zelf-massage. Omdat hormonen voornamelijk bestaan uit cholesterol, wanneer de lever zwak is, worden ze niet afgebroken en hebben de neiging te accumuleren in het lichaam, wat resulteert in gezwellen. Vandaar dat, indien van toepassing er kruiden voor de lever voorgeschreven ter ondersteuning van de ontgifting van het lichamelijkeproces.  

Veranderingen in leefstijl

Vrouwen worden aangemoedigd om tekenen van hun lichaam te eren door aanpassing van hun levensstijl tijdens de menstruele cyclus. Om het waarderen van het zuiveringsproces van de menstruatie gedurende de eerste drie dagen te vergemakkelijken wordt aangeraden om zo weinig mogelijk te oefenen, voldoende slaap wordt geadviseerd, seks moet voorkomen worden en het gebruik van maandverband heeft de voorkeur boven tampons om een onbelemmerde doorstroming te bevorderen. Zware of vette voedingsmiddelen, die verhogen oestrogeen en prostoglandin 2 synthese in het lichaam, wordt aangeraden te verminderen. Deze voedingsmiddelen betreffen vleessoorten en eieren. Andere beperkingen bevatten suiker, zout, thee, koffie, frisdranken, gefrituurde voedingsmiddelen, chocolade, koud voedsel en recreatieve drugs. Dagelijkse zelf-massage en warme baden met bitterzout, salie, essentiële oliën zijn vaak nuttig. Een speciale reeks van yoga houdingen voor de vrouwelijke reproductieve systeem kan worden beoefend door de gehele maand.  

 Depressie

"Het donkerste uur is voor dageraad"

Het is gezegd dat een niet-onderzochte leven een leven is die niet de moeite waard is te leven. Hoewel een ernstige en invaliderende aandoening, de onderliggende waarde van een depressie is en dat het ruimte biedt voor existentiële onderzoek. Tijd te verwerken en te reflecteren op het verleden en van integratie in het heden op een manier, die de toekomst zal verrijken. Of de depressie is reactief (als gevolg van omstandigheden of gebeurtenissen) of endogene (als gevolg van inwendige biochemie) de beste aanpak is om de denkwijze aan te pakken. Dit kan versterkt worden door middel van kruiden en ook gedrags-psychotherapie. Ayurveda maakt vaak gebruik van verjongende kruiden zoals ashwagandha, shatavari, heilige basilicum, saffraan en brahmi. Deze worden vaak aangevuld met meditatie op maat, oefeningen en het lichamelijke therapieën zoals Shirodhara om de hypofyse functie in balans te houden. Stimulatie door gebruik van muziek, kleuren en edelstenen zijn ook effectief om je stemming op te beuren.  

Veranderingen in leefstijl

Om van een depressie af te komen is een verandering in gedrag vaak nodig. Een manier om de geest te trainen naar een positieve en optimistische denkwijze te houden is door dagelijks in een dagboek bij te houden wat je positief hebt ervaren. Dit neemt de aandacht af van de negativiteit en richt zo op alledaagse positieve ervaringen, die makkelijk geaccepteerd kunnen worden. Door het bepalen van kleine doelen maakt het bereiken ervan makkelijker en geeft je de nodige dynamiek en enthousiasme die je nodig hebt om van de stagnerende, introspectieve versnelling van depressie af te komen. Mensen die vaak depressief zijn, zijn niet onder de indruk van het leven.

Lezen ter inspiratie, coaching en starten met een leuke hobby kan helpen om weer plezier in het leven te krijgen. Bewegen is bijzonder effectief omdat hierdoor het lichaam geprikkeld wordt om vastzittende emoties los te laten en de aanmaak van de natuurlijke chemicaliën en endorfinen bevordert waardoor je weer plezier in het leven krijgt. Voldoende zonlicht is essentieel om de mogelijkheid van een depressie veroorzaakt door SAD (Seasonal Affective Disorder) te elimineren. Stoffen die een depressie kunnen verergeren zijn cafeïne, alcohol, marihuana en nicotine.  

 

Diaree

Diaree is de poging van het lichaam om onverteerbare stoffen te af te drijven. Onverteerbare stoffen kunnen als gevolg van een zwakke spijsvertering schadelijk zijn zoals in het geval van voedsel of water besmet met bacteriën of parasieten. Ayurveda is van mening dat "pluggen up" het systeem nog verder kan verergeren, in plaats daarvan is de bedoeling om de giftige stoffen (AMA) uit te roeien, en de spijsvertering (agni) te versterken. 

Tijdens de eerste fase kan een zachte ballaststoffen laxeermiddel voorgeschreven worden voor het bevordering van de volledige verwijdering van de toxines. Wanneer dat resultaat bereikt is kunnen anti microbiële kruiden zoals walnoot, zwarte rompen, granaatappel zwoerd, noot gras, grapefruit zaad extract, kutaja en kruidnagels worden gebruikt. Deze kruiden stimuleren het lichaam om voedingsstoffen te behouden,  Bael sap, nootmuskaat en houtskool tabletten. Zodra de diarree onder controle is kunnen opnieuw kruiden aan het spijsverteringskanaal aangeboden worden om het opgang te helpen. Deze kruiden kunnen bestaan uit lange peper, komijn en gember.  

Veranderingen in leefstijl

Er is een Indiaas gezegde "Als je wilt dat een ongewenste gast vertrekt dan dan moet je het niet voeden." Dit is ook het geval met diarree. Onthouding van voedsel is aangeraden zolang de persoon dit kan volhouden. Als je voelt dat je zwak begint te worden dan eet je voedsel dat diaree tegengaat zoals rijst, soep met gemberpoeder en koriander bladeren, granaatappelsap, onrijpe bananen, geraspte appel gekookt met nootmuskaat, guave, karnemelk en wei. De meest ernstige complicaties als gevolg van diaree is het ontstaan van uitdroging. Om dit te voorkomen is het advies om deze elektrolyten-rijk formule te gebruiken: voor elke stoelgang 1 kopje water met 1/2 theelepels citroensap innemen op kamertemperatuur, 1 / 4 theelepel zout en 1 theelepel honing. Als je aan de diarree bent moet je vermijden met warm water te baden, niet blootstellen aan de zon, geen olie massage en geen fysieke activiteiten.  

 

Droge huid

Vata typen zijn bijzonder gevoelig voor droge huid, dit kan erger zijn in de winter. In- en uitwendige therapieën zijn nodig om het effect op lange termijn te verbetering. Een kleine hoeveelheid ghee kan worden ingenomen bij elke maaltijd. Een goed alternatief is een dagelijkse inname van een gemiddelde dosis lijnzaadolie en teunisbloemolie, dit herstelt de glans van de huid. Kruiden die de spijsvertering ondersteunen zal de absorptie van smeermiddelen door de huidlagen vergemakkelijken. De juiste kruid hiervoor hangt af van doshic onbalans van het individu. Voldoende warm water gemengd met synergistisch zoals kruidenthee of vruchtensap zal ook vocht leveren aan de onderliggende huidweefsels.  

Veranderingen in leefstijl

Trainen is goed om de poriën in de huid te openen en het helpt bij een goede circulatie van de voedingstoffen in de huid. Voor de dehydratatie is het belangrijk de volgende voedingsmiddelen te vermijden: gebakken voedsel, gedroogd fruit of groenten, gepofte granen, thee, koffie, koolzuurhoudende dranken, diuretica, wind, blootstelling aan de zon, warm water, haardrogers en vliegreizen. Voor het uitwendige onderhoud van de droge huid is het advies om huid te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen en dan het hele lichaam in te smeren met warme olie, dit een uur voordat je een bad neemt. Vata typen kunnen sesamolie gebruiken, pitta typen kokosolie en kapha typen maïsolie. Vermijd schoonheidsproducten die op chemische- en op alcoholbasis zijn gemaakt. In plaats van een vochtinbrengende rozenbottel-olie of hennepolie, kan een komkommer/ rozenwater toner de huid helpen om vocht vast te houden. Ghee verzacht en hydrateert gekloofde lippen.  

Oorpijn

Een uitwendige oorpijn kan versoepeld worden door te behandelen met antibacteriële kruiden druppels. Stoom het oor eerst met warm water en een beetje tea tree olie. Breng vervolgens een antibioticum mix van knoflook en olijfolie in. Dit kan worden gemaakt door verhitting van een eetlepel olijfolie en voeg er vervolgens 2 geplette knoflookteentjes bij. Doe 4 druppels in elk oor en masseer de resterende olie rond de oorschelp. Mulleine olie druppels voor de oorpijn is een uitstekend alternatief voor dit. Een andere specialiteit van Ayurvedische behandeling voor chronische oor problemen zoals lijm oor is gelijk aan het oorkaars techniek van de Hopi Indianen. Een sigaretform omwikkeld met een doekje bevochtigd met ghee, kurkuma en darmreiniger is ingebracht in het oor. Dit opent de buis van Eustachius en droogt de geaccumuleerde toxines in de oor. Zoek medische hulp als de symptomen aanhouden.  

Veranderingen in leefstijl

Zoals bij alle infecties van het immuunsysteem moet ook hier worden ondersteund met reinigende kruiden en voedsel zoals echinacea, kruisbes, kurkuma, gouden zegel, neem en knoflook. Maar deze moeten worden geselecteerd worden op basis van doshic onevenwichtigheid van het individu. Probeer het oor te ontzien en probeer er niet op te slapen. Zwemmen moet worden vermeden totdat de infectie over is. Maar kompressen van warm water en een beetje tea tree olie kan worden geperst op het oor voor opluchting. Draag geen oorbellen en verminder de blootstelling van je oren aan hard geluid. Een yoga-ademhalingstechniek genaamd bijenademhaling (bhramari) is uitstekend om de gehoorgang te versterken.  

Eczeem

Wanneer verontreinigingen in de darm en bloed zich voordoen kunnen er irritaties ontstaan aan de huid en het zenuwstelsel zoals het geval is met eczeem. Of de oorzaak allergisch is, emotioneel, schimmel, bacterie of onbekend, Ayurveda's eerste tactiek is het zuiveren van het maag-darmkanaal en het bloed. Dit wordt bereikt met kruiden zoals manjishtam, neem, Indiase sarasparilla, cassia fistel, picrorrhiza, kurkuma en darmreiniger. Het zenuwstelsel kan een verzorgende behandeling nodig hebben met kruiden zoals kava kava, ashwagandha en brahmi. Zodra de inwendige kanalen zijn verrijkt kunnen uitwendig aan te brengen oliën worden gebruikt om de huid te kalmeren. Olie op basis van kokosnoot vermindert het ontstekingsproces en geeft verlichting van de jeuk en andere verschijnselen die vaak geassocieerd worden met eczeem. Gewoonlijk worden kruiden zoals kardemom, kurkuma, darmreiniger, manjishtha en neem gebruikt.  

Veranderingen in leefstijl

Het volgen van een dieet dat rijk is aan essentiële vetzuren, vitamine A, C en zink is aangetoond dat het helpt bij het bestrijden van eczeem. Dit dieet kan gevolgd worden door het gebruik van lijnzaadolie, zaden, gele groenten en niet-zure vruchten. Levensmiddelen die de neiging hebben om eczeem verergeren zijn zuivelproducten, vlees, suiker, zure vruchten, tomaten, hete kruiden, gist en alcohol. Omdat korianderblaadjes natuurlijke anti-histamine toevoegd aan groenten is het heilzaam. Veel vloeistoffen zoals zoethout thee, chlorofyl en aloë vera sap kunnen helpen bij het wegspoelen van de toxinen.  

 

Oogaandoeningen

Oogaandoeningen kunnen het gevolg zijn van een onbalans in vata, pitta of kapha. Vata stoornissen in het oog leiden vaak tot droogte, slechte visie en degeneratie zoals netvliesloslating en vermoeide ogen. Pitta onevenwichtigheden veroorzaken een branderig gevoel, ontsteking, gele pus, roodheid en pterygiums. Kapha onevenwichtigheden resulteren in vertroebeld zicht, glaucoom, staar, dik pus en waterige ogen. Ayurvedische behandeling van de ogen varieert voor elk probleem. Een standaard oogversterkende en zuiverende behandeling is triphala oogspoeling. Oogverhelderend infusie is een andere effectieve oog-bad. Een andere therapie voor vata en pitta is een techniek genaamd Netra vasti. Dit is een procedure waarbij een circulaire dam van urad meel deeg is opgebouwd rond de liggende patiënt. De gesloten ogen worden vervolgens gevuld met warme medicinale ghee of olie. De ogen kunnen worden geopend voor een paar minuten en daarna gesloten. Dit versterkt de zenuwen en weefsels van de ogen, alsmede verbetering van de intuïtie, ontspanning en visie. Een druppel van pure castorolie in de ogen is ook genezing voor vata en pitta oogziekten. Daar shatavari een hoog gehalte vitamine A bevat en kruisbes vitamine C zijn deze goed om het bindweefsel van het oog te versterken.  

Verkoelende kruiden zoals korianderzaden en bladeren, rozen, sandelhout en venkel kunnen eveneens toegepast worden. Indiase eyeliner (kajal)is meer dan alleen een cosmeticaproduct en is gemaakt op basis van kamfer en castorolie die het zicht verheldert.  

Veranderingen in leefstijl

Ayurveda is van mening dat de ogen een van de eerste lichaamsdelen zijn die te ontaarden zijn met de leeftijd. Daarom is het van vitaal belang om de ogen te beschermen tegen chemische stoffen, overspannenheid, zonlicht en inwendige toxines. Dit kan worden bereikt door het dragen van beschermende zonnebril als u buiten bent, op een afstand van ten minste 6 meter van de televisie te zitten, een schittering op uw beeldscherm te verminderen en beeldschermwerk te verminderen, het tegengaan van vermoeidheid van de ogen, het lezen in goed licht en na iedere 25 minuten even pauzeren. Yoga oog oefeningen zijn een uitstekende manier om een heldere zicht te houden. Trataka is een yoga-techniek doormiddel van kaars staren worden de ogen gereinigd en het verbetert de focus. Warmte verhoogt ook de degeneratie van het bindweefsel van het oog dus probeer zoveel mogelijk te de volgende zaken te voorkomen: hete haardrogers, warm water op het gezicht, alcohol gebaseerde cosmetica rond de ogen en hete voedingsmiddelen. Een dieet, rijk aan antioxidanten, zoals verse groenten en fruit versterken de ogen ook.  

Winderigheid

Normale winderigheid is een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering. Maar chronische en buitensporig winderigheid is een pijnlijke en beschamende indicator dat de spijsvertering verstoord. Om het probleem aan te pakken heeft Ayurveda een overvloed aan bruikbare huishoudelijke kruiden. Om de spijsverteringsenzymen te verhogen worden de volgende kruiden gebruikt: gember, lange peper, knoflook en Asafoetida zijn van onschatbare waarde. Mild laxerende kruiden zoals darmreiniger en castorolie helpen om de gistende darm toxines af te voeren. Herbal olie klysma's (vastis) zijn een andere effectieve manier om de dikke darm te reinigen. Specifieke windafdrijvend culinaire kruiden en specerijen zijn specialiteit in de Ayurveda. Voeg het volgende toe aan de maaltijd om gas te verminderen komijn, kardemom, venkel, koriander, ajawan en gember. Houtskool en pepermunt tabletten geven tijdelijk verlichting in extreme gevallen.  

Veranderingen in leefstijl

Aangezien winderigheid het meest is te wijten aan teveel vata in de dikke darm, een vata gespecificeerd dieet vaak aan te raden. Vata neemt toe als gevolg van stress, angst, uitdroging, uitputting, vliegen, onregelmatige maaltijden en in koud, winderig weer. Om de gevolgen van deze invloeden tegen te gaan zouden we tijdens de maaltijden ontspannen manier minder moeten praten en meer kauwen. Dagelijks abdomenal massage met warme sesamolie en door oefeningen te doen worden de buik-en rugspieren versterkt. Gasvormige voedingsmiddelen of die gemakkelijk gisten moeten tot een minimum worden beperkt, vooral 's nachts. Deze betreffen noten, bonen, soja melk, rood vlees, kool, rauwe groenten, gist, alcohol, suiker, melk en koolzuurhoudende dranken.  

Koorts

Koorts treedt op wanneer het lichaam nodig heeft om toxinen verbranden. Het gebeurt ook wanneer het lichaam vrij is van gifstoffen, maar zwak of oververhit is, net als met een zonnesteek. In de eerste fase van koorts met toxinen helpt Ayurveda  de zweet en darm bewegingen op gang te komen en het afvoeren van warmte en AMA uit het lichaam. Zweten kan worden opgewekt door het warmhouden van de patiënt of door gebruik te maken van kruiden zoals gember, kaneel, kattekruid, kamille, koriander, tijm, kruidnagel en heilige basilicum. Als de koorts van de patiënt gevaarlijk hoog is dan kan deze aanpak de situatie verergeren, met name in de pitta lichaamstypen. Het slachtoffer van de koorts zal instinctief verlangen naar wat goed voelt. De volgende stap is om het systeem af te koelen met stoffen zoals sandelhout, guduchi, moederkruid, witte wilgenbast, gember, boneset, bittere kruiden, rode druiven, koriander zaden, koriander, heilige basilicum en soep.  

Veranderingen in leefstijl

Chronische laagwaardige koortsen zijn een teken dat het lichaam te zwak is om zichzelf te genezen. Het immuunsysteem kan dan overgevoelig worden voor een normale bereik van ziekteverwekkers en missen de innerlijke energie reserves om hen tegemoet te komen. De boodschap is om te rusten, te ontspannen en het vermoeide lichaam en geest te verjongen. Voedende kruiden zoals ashwagandha, shatavari en echinacea samen met een lichte en voedzaam dieet kunnen helpen om opnieuw homoeostasis te stabiliseren. Droog accupressure massage (chikitsa Marma) of medicinale oliemassage kan ook helpen. Late nachten, reizen, het be-oefenen van trainingen en blootstelling aan extreme hitte of het milieu zullen het alleen maar verergeren. Omgekeerd Yoga Nidra ontspanning of zeer soepele yoga kan leiden tot innerlijke heling.    

Hoofdpijn

Er zijn bijna net zoveel oorzaken van hoofdpijn als er mensen zijn die er last van hebben. Het begrijpen van de oorzaak is de helft van de kuur. De belangrijkste elementaire onbalans is duidelijk bij de presentatie van de symptomen. Met vata hoofdpijn, is de pijn plotseling en fluctuerend. Er is vaak beweging in de hoofd en dit kan gepaard gaan met rusteloosheid, droge mond, prikkelbaarheid, hoofdpijn en vermoeidheid.

Pitta hoofdpijnen hebben vaak te maken met een verhoging van de temperatuur, roodheid, kloppend, transpireren en een gevoel van frustratie.

Hoofdpijnen van een kapha is van oorsprong vaak aanwezig met een overbelaste gevoel in de sinussen en de zwaarte van het hoofd. Vata hoofdpijn kan het gevolg zijn constipatie, een slechte rug uitlijning, tempero-mandibulaire gewrichtsproblemen, uitdroging, spierspanning, winderigheid, ondervoeding, lage bloeddruk, lage bloedsuiker of angst.

Pitta hoofdpijn kan worden gekoppeld aan de lever aandoeningen, bloedarmoede, onzuiver bloed, overmatige blootstelling aan de zon, hete voedingsmiddelen en dranken of onderdrukt boosheid.

Kapha hoofdpijn kan soms worden herleid tot te veel eten, te veel slapen, slijm ophoping in de maag of de sinussen en depressie.

Voor vata hoofdpijn zijn dit belangrijke behandelmethoden herbalised olie massage, neusdruppels, olie klysma's en consistente rehydratatie¨. Nuttige kruiden omvatten dasamoola (10 wortels combinatie), de ijzer-rijke ashwagandha, castorolie als laxeermiddel en westerse zenuwkalmerend kruiden zoals verveine, valeriaan, kalotje, witte wilgenbast of hout bettony.

Pitta hoofdpijnen worden behandeld met koelende kruiden zoals komijn, koriander, sandelhout, aloë vera, gentiaan, triphala, venkel en koelende essentiële oliën, zoals lavendel, gardenia, jasmijn en sandelhout. Een gespecialiseerde Ayurvedische therapie voor pitta hoofdpijn is dat zacht kokosnoot water of melk continu wordt uitgegoten op het voorhoofd voor ten minste 40 minuten (ksheeradhara).

Omdat kapha's vaak zeer druk zijn reageren ze op beheerste stoom inhalatie, braaktherapie en nasaal irrigatie, gecombineerd met vasten drogen de slijm en toxines op. Weldadige opwarmende en stimulerende kruiden zijn trikatu (lange peper, peper en gemberpoeder), fenegriek, knoflook, gouden zegel of een traditionele combinatie genaamd sitopaladi poeder (bamboe manna, rietsuiker, lange peper, kardemom en kaneel). Als hoofdpijn gekoppeld is aan vermoeide ogen volg dan de adviezen onder het kopje oogaandoeningen. Als de hoofdpijn samen gaat met de menstruele cyclus kijk dan onder het kopje premenstrueel syndroom.

Verandering van leefstijl

Er zijn een aantal eenvoudige preventieve en management technieken voor hoofdpijn, ongeacht de oorzaak, die niet altijd identificeerbaar zijn. Zodra je een hoofdpijn voelt opkomen neem dan ten minste vier koppen warme thee. Vervain- of scullcapthee voor de pitta type, voor de vatatype valeriaanthee en gemberthee voor kaphatype.

Een pasta van verse gember en ghee aanbrengen op het voorhoofd voor vata of anders nootmuskaat poeder en warm water voor vata of gember en water voor kapha helpt om de pijn te onderdrukken. Liggen in een koele donkere kamer en slapen of doen van een geleide ontspanning kan verlichting van de pijn geven, in sommige gevallen volledig. Het dieet moet zo eenvoudig mogelijk zijn. De te vermijden, vette, zoete, lang bewaarde voedingsmiddelen, zware voedingsmiddelen zoals noten, vlees en zuivel.

Cafeïne, alcohol, chocolade en conserveringsmiddelen zijn slechts enkele van de honderden mogelijke boosdoeners. Een allergie test kan helpen bij het identificeren van specifieke boosdoeners.

Door massage van het hoofd, nek, schouders en voeten met warme sesamolie voor vata, kokosolie voor pitta en maïs olie voor kapha kan de oorzakelijke spanning verdrijven.

Eenvoudige yoga rekt en strekt en neusgat-ademen (Nadi shodhana) helpt ook om gespannen spieren te ontspannen. Inzicht in iemands emotionele toestand vóór de hoofdpijn kan licht werpen op de psychologische oorsprong van de aandoening.  

 

Spijsvertering

Bijna iedereen heeft te kampen met verschillende soorten van het spijsverteringsproces, levenslang. Overeten, het eten van onverenigbaar voedsel, eten op het verkeerde moment of in een drukke toestand dragen allemaal bij aan indigestie. Zoals met alle omstandigheden, variëren de ziekte symtpomen volgens de dosha van het individu.  

Vata spijsvertering manifesteert vaak buitensporig gas, afwisselend diarree en verstopping, grijze gifstoffen op de tong, een onregelmatige eetlust en verlangen naar genotmiddelen zoals suiker en caffeine.

De spijsvertering van Pitta in het algemeen betreft een brandende zuurgraad of reflux in de maag, een onverzadigbare eetlust, een neiging tot diarree en gele toxines op de tong.

Kapha indigestie presenteert zich met extreme zwaarte in de maag of slokdarm, gebrek aan eetlust, vette ontlasting en lusteloosheid na de maaltijd, gewichtstoename en een witachtige aanslag op de tong.  

Een eenvoudige spijsverteringsbehandeling voor alle lichaamstypes is een plakje gember, een snufje rock zout, een snuifje van lange peper (optioneel) met een paar druppels limoensap erop. Kauw hier ongeveer 5-10 minuten vóór de maaltijd op om de spijsvertering aan te wakkeren voor een volledige spijsvertering.

Vata indigestie wordt verholpen door warme luchtafdrijvend kruiden zoals Asafoetida, knoflook, gember, lange peper, ajawanzaden, kaneel, nootmuskaat en laurierblaadjes.

Pitta indigestie vereist afkoelende kruiden en bittere tonics zoals koriander, komijn, venkel, pepermunt, moergras, drop, gentiaan, brahmi, shatavari, arrowroot, bala, kruisbes en gladde iep.

Kapha spijsvertering profiteert van de te stimulerende en verwarmende kruiden zoals gember, knoflook, peper , lange peper, Indiase mhyr, kurkuma, cayennepeper, paprika, groene peper, mosterdzaad en fenegriek.

Veranderingen in leefstijl

Ayurveda is een uitbreiding van het gezegde "we zijn wat we eten" door toe te voegen dat wij wanneer, waarom, waar en hoe we eten. Hoewel de spijsvertering soms te wijten is aan erfelijke gebreken van de organen is het in het algemeen aan onszelf te wijten vanwege onze slechte eetgewoonten. Om een optimale verteringproces op gang te brengen wordt je aangeraden de volgende tips uit te proberen. Gebruik je maaltijden dagelijks rond dezelfde tijd, maar eet alleen als je honger hebt. Vermijd het om te eten, ten minste twee uur, vóór het slapen gaan en een uur voor het trainen. Praat zo weinig mogelijk tijdens de maaltijden en vermijd hierbij vooral emotionele disscussies. Drink geen koud water direct voor, tijdens of na de maaltijd. Kauw elke hap minstens 15 keer. Neem kleine slokjes warme gember thee bij tijdens de maaltijd. Eet volgens uw lichaamstype, probeer waar te nemen hoe je je voelt na het eten van diverse voedingsmiddelen. Probeer om vers voedsel te eten in plaats van restjes. Als het er naar uit ziet dat je te veel gaat eten, denk er dan aan waarin je trek had. Als u weinig eetlust heeft kunt u proberen om wat afwisseling in smaken in te brengen in uw voeding. Ongeveer 30 minuten na de maaltijd is het lekker om van een kopje hete pepermunt-, venkel- of komijn- en korianderzaadthee te drinken.  

 

Onvruchtbaarheid

Vajikarana is de tak van Ayurveda gewijd is aan hulp aan echtparen voor het verkrijgen van een gezond nageslacht. Omdat reproductieve vloeistoffen, het sperma- en eicel worden beschouwd als de crème van alle metabolische processen is onvruchtbaarheid is een indicatie van problemen in andere gebieden van het lichaam. Testen voor mannelijke onvruchtbaarheid zijn minder optredend en meer overtuigend dan voor vrouwen, zodat het verstandig is om deze eerst te controleren. Mannelijke onvruchtbaarheid, kan worden veroorzaakt door een erectiestoornis, verstopte zaadleider of bijbalontsteking, slechte motiliteit of de kwaliteit, een tekort en/of gebrek aan vit A, B-complex, E, zink, magnesium, eiwitten, vetzuren, aminozuren een opeenstapeling van toxinen zoals cadmium uit sigaretten, of een hoog cholesterolgehalte die de slagaders van de penis blokkeren'. 

Kruiden om de mannelijke potentie te bevorderen zijn Gota cola, Saw Palmetto, damiana, Sarsaparilla, haver, ginseng, urad dal, drop, suassuria lappa, knoflook, Amalaki, bala, lange peper, lotus zaden, ghee, melk, amandel-melk, ui, palmsuiker , Tribulus terrestris en kruidnagelen.  

Onvruchtbaarheid van de vrouw is vaak moeilijker te diagnosticeren. Mogelijke oorzaken zijn bekken opstopping, slechte kwaliteit van de eicel (vooral na 45 jaar), stress, angsten, cysten, endometriose en vleesbomen. Nawerkingen van anticonceptie, soa's, over- of ondervoeding, bijwerkingen van drugs en ouderdom.

Tijdens een studie,  is ook gebleken dat vrouwen die met ondergewicht of overgewicht te kampen hadden 60% minder kans hebben op de bevruchting, zelfs op IVF. Natuurlijke vruchtbaarheidstonics zijn kuis boom, valse eenhoorn wortel, dong quai, squaw wijnstokken, gember, blauw cohosh, wilde yam, zwarte sesamzaadjes, aloë vera, zwart haw, komijnzaad, dille zaden, brandnetels, saffraan, shatavari, venkel en urad dal. Bij koppige onvruchtbaarheid stelt Ayurveda het echtpaar een reeks van zuiverende behandelingen bekend als Panchakarma te ondergaan, meestal met olie klysma's.  

Veranderingen in leefstijl

U hoeft niet te weten wat de oorzaak van onvruchtbaarheid is om met voeding te de toestand van het lichaam optimaliseren en stress te verminderen,  vruchtbaarheidstonics te gebruiken en de hormonale balans te herwinnen. Zowel vrouwen als mannen moeten hun natuurlijke  bioritme regelen en ervoor zorgen dat alle elementen synchroon lopen met hun hormonale cyclus. Dit kan gedaan worden door slapen met het doorlaten van het maanlicht in de kamer, eten volgens de eisen van het lichaam met veel vers fruit, groente, zaden en granen, door tijd voor jezelf te nemen en je lichaam te voeden door middel van yoga en zelfmassage, door het vermijden van medicijnen of voedingsmiddelen waardoor de vruchtbaarheid kan dalen.

 Het masseren van de penis en het gebied tussen het scrotum en anus met warme sesamolie kan helpen om buizen te deblokkeren en voeding te brengen aan het gebied. Vrouwen kunnen houden aan de richtlijnen van menstruele ongemak om de menstruatie te reguleren. Probeer de tijd voor de conceptie als een heilig moment te zien om een nieuwe ziel de wereld te laten betreden. Een natuurlijke vruchtbaarheidsspecialist zal u helpen om de piek van vruchtbaarheid te bepalen en een astroloog zal de meest gunstige tijd voor het samengaan bepalen. De man kan zich 1 maand ervoor onthouden van ejaculatie om de conceptie van het sperma te versterken. Op de dag van de bevruchting is het aangeraden om licht, voedzaam en verkoelende levensmiddelen te gebruiken. De Ayurvedische tekst Charaka Samhita zegt dat de beste positie tijdens de daad voor vrouw, het liggen op haar rug is met de man op er bovenop, de vrouw wikkelt haar benen rond de man.  

Slapeloosheid

Slaap is een heiligdom waar de geest en het lichaam zich kunnen regenereren na de slijtage van de dag. Slapeloosheid of slechte kwaliteit slaap heeft gevolgen voor het leven van ieder individu. In het algemeen is het een gevolg van een vata of pitta onevenwichtigheid, langdurig slaaptekort leidt tot lichaamspijn, vroegtijdige veroudering, emotionele instabiliteit, geheugenverlies, vermoeidheid, slechte coördinatie, verwarring en apathie. Mensen die lijden aan slapeloosheid zijn een gevaar voor zichzelf en voor anderen vooral in situaties zoals autorijden en het bedienen van machines.

Ayurveda maakt gebruik van algemene zenuwstelseltonics om de slapeloosheid te verhelpen. Voor de vatatype slapeloosheid worden de volgende kruiden gebruikt: nootmuskaat met warme melk, ashwagandha, valeriaan, hop, kalotje, passie bloem, kava kava, heilige basilicum, Indische mirre, pantoffel Lady's, Indiase wierook.

Pitta type slapeloosheid, die zich presenteert met meer lichaamswarmte en mentale agitatie wordt behandeld met koelende nervines zoals kamille, gotu cola, sandelhout, hypericum, verbena en maanzaad. Ayurvedische lichaamstherapieën tegen slapeloosheid bevat o.a. ook Shiro-Dhara met melk van buffels, plus kruisbes en een kroonchakra bad genaamd Shiro-vasti. (zie lichaam therapieën.)  

Verandering in leefstijl 

Het bezoeken van een slaaplaboratorium kan nuttig zijn voor een nauwkeurig onderzoek van het probleem. Stimulerende middelen die de slaap kunnen verstoren dienen vermeden te worden. Dit zijn cafeïne, suiker, nicotine, chocolade, coca cola, zout, amfetamine drugs, alcohol en voedsel met een hoge tyramine zoals gerookt vlees, chocolade, spinazie, aubergine, wijn en kaas.

Voeding met een hoge tryptofaangehalte helpen om de serotoninete produceren, die slaap veroorzaakt, Vitamine B en C zijn essentieel voor deze conversie. Tryptofaan bevattende voedingsmiddelen zijn melk, aardappelen met schil, zonnebloempitten, tomaten, geroosterde pompoen en koolraap. Tekortkomingen van mangaan, kalium, calcium, zink en ijzer kan leiden tot rusteloosheid. Ayurveda maakt gebruik van minerale bhasmas om deze te herstellen. Probeer s' avonds eerder bezig te zijn met een ontspannende hobby dan met werken of het bespreken zware thema's of het doen van inspannende lichaamsbeweging.

Oefeningen gedurende de dag kan echter de bereidheid van het lichaam om te rusten bevorderen. Een lichte avondmaaltijd van ten minste twee uur voor het slapen gaan, minimaliseert de indigestie-gerelateerde slapeloosheid.

Toepassing van brahmi olie op het hoofd en warme sesamolie op de voeten kan het zenuwstelsel kalmeren. Probeer ook een warm bad met kalmerende essentiële oliën aangepast aan uw dosha zoals lavendel, kamille, ylang ylang, salie, wierook, roos of otto vetivert. Dagelijkse meditatie of yoga-brahmari ademhaling voor het slapen gaan kan helpen om een overactieve geest te kalmeren, vaak is dat een onderliggende oorzaak van slapeloosheid. Als je niet kunt slapen is het nog steeds belangrijk om het lichaam rust te geven door het doen van geleide ontspanning of het luisteren naar rustgevende muziek. Probeer de slaapkamer rustig in te richten, donker en comfortabel met het hoofd van het bed tegenover alle richtingen met uitzondering van het noorden en uit de buurt van stopcontacten. Maak realistische verwachtingen van de dag anders voelt u zich rusteloos door onvolledige taken.    

Leveraandoeningen

Wanneer de lever zwak is kan het hele lichaam eraan lijden als ongewenste toxinen worden bewaard en de belangrijke voedingsstoffen niet worden opgenomen. Hoewel kracht van pitta de basis leveraandoeningen kan beheersen, kan een leveraandoening bijna iedereen aantasten doormiddel van een infectie zoals hepatitis of iemand die nalatig is met voeding,  te lichaamsbeweging heeft en drugs gebruikt, alcohol drinkt of wordt blootgesteld aan milieuverontreinigende stoffen.

Ayurveda herstelt de leverfunctie met een drie-stappen benadering. In de eerste plaats worden de toxines verwijderd uit de voeding en omgeving.   De tweede fase is om geaccumuleerde toxines af te voeren uit de diepere weefsels. In de laatste fase worden de lever en andere spijsverteringsorganen geregenereerd met kruiden. Basiskruiden tegen leverproblemen zijn paardebloem wortel, distel St. Mary's, senna, gentiaan, piccrorhiza, klis, rode klaver, berberis, gouden zegel, echinacea, knoflook, raasna, bhringaraja, kurkuma en guduchi.  

Veranderingen in leefstijl

Door het ontlasten van de lever van zijn lading kan vervolgens meer energie door het kanaal om geaccumuleerde toxines te verwijderen en het herstel van cellulaire functie te bevorderen. Dit wordt het best bereikt door drie tot zeven dagen een dieet op basis van fruit en groenten te volgen. Specifieke voeding voor de lever bevat daikon (witte radijs), suikerbieten wortel, selderij, paardebloem wortel, aloë vera, chlorofyl, bittere meloen, bittere sla, gember en kalebas as. Controleer uw lichaamstype op het dieetsoort om te controleren of het dieet geschikt zou zijn voor u. Het is aan te raden om na het zuiveringsdieet de volgende producten in gebruik te vermijden in: vetten, oliën, verwerkt voedsel, geraffineerd meel, cafeïne, nicotine, alcohol, drugs, suiker, zout, rood vlees en voedsel dat niet biologisch is. Essentiële vitaminen, mineralen en eiwitten worden slecht geabsorbeerd met een leveraandoening, daarom is het gebruik van suplementen vaak wenselijk. Vitamine B complex, A, D, E en K en aminozuren zijn de meest voorkomende tekortkomingen en lossen vet op.    

Geheugen

Ayurveda legt uit dat het bewaren van het geheugen beheerst wordt door kapha, informatie assimilatie wordt geregeerd door pitta en het geheugen ophalen is verbonden met vata. Vata lichaamstypes begrijpen concepten snel, maar vergeet deze producten net zo snel, pittatypen begrijpen het snel en onthoudt het ook goed, kapha daarentegen is traag met begrijpen, maar de kennis blijft bewaard voor een lange tijd. Ayurveda maakt gebruik kruiden, voeding, meditatie en lichaamstherapieën om te voeden en de hersenactiviteit te stabiliseren. Op tijd-geteste hersenboosters zijn ashwagandha, ginseng, cayennepeper, brahmi, Calamus, shankapuspi, Gingko Biloba, heilige basilicum, bhringaraja, gotu cola, kruisbes, melk en ghee, Nasya, brahmi-olie toegepast op het hoofd en saraswatam poeder (een combinatie van tien geheugen verbeterende kruiden.)  

Veranderingen in leefstijl

Een serene geest is als rustige meer, laat er iets in vallen en het zorgt voor een golvende beweging. Overwegende dat een gestresste geest als een schokkerig oceaan is, en te veel afgeleid is om extra activiteiten te registreren. Dit is waarom we onder stress vaak de essentiële informatie vergeten als de hersenen overbelast en in beslag genomenzijn. Ayurveda raad meditatie of geleide ontspanning nog steeds aan om de hyperactieve geest tot rust te brengen. De hersenfunctie wordt ook belemmerd door een slechte cerebro-vasculaire circulatie. Dit kan worden verbeterd met aerobics en dagelijkse schedelmassage met kokos- of brahmi-olie. Voedingsmiddelen die opgenomen worden door de hersenen zijn, tapioca, spinazie, amandelen, pure ghee en koeien melk. Giftige en oxiderende stoffen, zoals aluminium, kwik, alcohol, drugs, sigaretten, zijn ranzige vetten en milieuverontreinigende stoffen die schade brengen aan de hersenfunctie en vernietiging van hersencellen. Voedingsstoffen waarvan aangetoond is dat het de geheugen steunt zijn co-enzym Q10, essentiële vetzuren, vitamine B12 en ijzer.  

Menopauze

Met een positief perspectief kan menopauze worden toegejuicht als een natuurlijke metamorfose in plaats van een ziekte. Terwijl sommigen het zien als een gevreesde einde, ziet de Ayurveda het als een 'betekenisvolle pauze' voor het begin van een bevrijdende nieuwe fase. Een tijd waar wijsheid van een vrouw tot bloei komt, zodat ze de rijkdom van haar ervaring kan delen.

Veel vrouwen maken een soepele overgang naar de menopauze, blij om afscheid te kunnen nemen van de krampen, het bloeden en humeurveranderingen in verband met de menstruatiecyclus. Dit is vooral het geval met gezonde en fitte vrouwen en vrouwen uit culturen waar leeftijd wordt gewaardeerd. Menopauze kan ook leiden tot vleesbomen, krimpen en endometriose te verlichten.  

Voor anderen ontstaan echter problemen op dit moment als gevolg van doshic onevenwichtigheden. Opvliegers, vermoeidheid, humeurigheid, droogheid en gewichtstoename zijn enkele veelvoorkomende symptomen. Het risico van osteoporose, hart-en vaatziekten en een hoog cholesterolgehalte verhoogt ook na de menopauze. Als dit uitsluitend te wijten is aan lage oestrogeen zouden alle vrouwen deze symptomen krijgen, hetgeen niet het geval is.

Vrouwen met een reeds bestaande doshic onevenwichtigheden en een ophoping van metabolische toxines (ama) zijn degenen die de menopauzale moeilijkheden ervaren.

Ayurveda neemt vervolgens de verantwoordelijkheid voor een geïndividualiseerde benadering van de menopauze volgens de elementaire onbalans. Regelmatige zuiverings behandelingen (Panchakarma), lichaamsbeweging en een voedingspatroon met volkorenproducten voor de menopauze is de beste bescherming tegen menopauzale ongemak. Kruiden om de hormonen in balans te brengen zijn: roos (bloem), shatavari, venkel, zoethout, lotus zaden, komijn, wilde yam, rode klaver, punarnava, luzerne, lijnzaad olie, Dong quai en Siberische ginseng, salie en Castor wortel. Begeleide vaginale douches (uttara vasti) met olie of infusies van neem, triphala, aloë vera kan helpen bij het reinigen van de baarmoeder.

Veranderingen in leefstijl

Effectieve menopauze strategieën hangen ervan af of er een vata, pitta of kapha onbalans is. Vata menopauzale symptomen zijn droogheid, slapeloosheid, osteoporose en angst. Pitta problemen zijn zwaar bloeden, ongeduld, opvliegers en acne rosacea. Kapha symptomen kunnen gewichtstoename inhouden, het vasthouden van water, depressie, verhoogde cholesterol en vermoeidheid. Deze kunnen worden aangepakt door het volgen van het juiste dieet voor de getroffen dosha. Het volgen van dagelijkse Ayurvedische behandelingen zoals zelf-massage, yoga en meditatie kunnen helpen om het lichaam terug te brengen op een natuurlijke homeostasis.  

Hormoon vervangende therapie is een optie voor vrouwen die zich in een hoog-risico categorie voor osteoporose, hart-en vaatziekten bevinden en een hoog cholesterolgehalte hebben. Er moet een duidelijke keuze gemaakt worden met het besef van de mogelijke bijwerkingen, zoals borstkanker, galblaas aandoeningen, gewichtstoename en een verhoogde bloeddruk. Natuurlijke plantaardige hormonen in combinatie met reinigingstherapieën zijn vaak voldoende om het lichaam te ondersteunen tijdens een soepele en gezonde overgang. Voedingsmiddelen en supplementen, die kunnen helpen tijdens het proces zijn, onder meer vitamines A, B, C, E en calcium, magnesium en zink. Het mineraal borium verhoogt de eostrogeen niveaus en is aanwezig in amandelen, hazelnoten, druiven, dadels, perziken, honing, appelen, peren en sojabonen. Groenten zoals kool, spruiten en broccolli zijn ook oestrogenen en antioxidanten.  

Menstruatie problemen

Ayurveda biedt een aantal praktische tips om de maandelijkse menstruatie te behandelen zodat je geen last hebt van krampen. De gemiddelde 450 menstruatie periodes die een vrouw ervaart tijdens het leven worden gezien als een waardevolle zuivering van het bloed en de baarmoeder. Een gezonde menstruele cyclus is afhankelijk van de goede werking van de endocriene klieren om hormoon afscheiding uit de lever en maag-darmkanaal af te breken en helpen af te voeren uit het lichaam. Effectieve kruiden tegen kramp zijn: kramp schors, asafoetida, wilde yam, kava kava, valeriaan, framboos blad, aloë vera gel en gember. Als castorolie ingenomen wordt vóór de perioden helpt congestief de pijn te verlichten. Zware periodes worden verlaagd met anti-pitta lever- en de baarmoedertonics als shatavari, zoethout, koriander, punarnava, musta en ashwagandha.

Veranderingen in leefstijl

Het meegaan met het ritme van de natuur kan een maandelijkse golf met gemak aan. Probeer mee te gaan met de stroom door jezelf goede, gezonde leefgewoonten aan te leren. Regelmaat in slapen, dagelijkse zelf-massage, regelmatige lichaamsbeweging en een positieve houding, helpen allemaal. Vermijd de volgende voedingsmiddelen: dierlijke vetten, alcohol, eieren, suiker, zout, gele kaas, thee, koffie, frisdranken, gefrituurde voedingsmiddelen, chocolade, koude gerechten en dranken en recreatieve drugs.

Nuttige voedingsmiddelen bevatten enkelvoudig onverzadigde koudgeperste oliën, zaden, vers, fruit, groenten, split mung dal en hele korrels. Probeer drukte en stress te verminderen in ieder geval de eerste drie dagen van de menstruatie, geniet van een lichte en vloeibare voeding, vermijd zware lichamelijke inspanning, onthouding van seks en gebruik liever maandverband in plaats van tampons omdat dit een volledige uitstroom vergemakkelijkt. Baden in rustgevende essentiële oliën zoals kamille, geranium, rozemarijn, venkel en zoete marjolein kunnen krampen verminderen. Abdominale packing castorolie voor op de maag kan ook de pijn verlichten. Handige aanvulling voor sommigen zijn vitaminen A, C, E, B-complex, bioflavonoïden en mineralen, ijzer en zink.  

Migraine

Mensen met aanleg voor migraine aanvallen zijn vaak gevoelig voor bepaalde prikkels. Zoals bij hoofdpijn de sleutel is om de oorzaak te identificeren en te vermijden waar mogelijk. Felle lichten, zon, geuren, onderdrukte emoties, voedselallergenen, chemische gevoeligheden zijn slechts enkele van de mogelijke factoren die dit verergeren. Premenstrueel migraine is mogelijk als gevolg van een toegenomen vochtophoping in de hersenen, dit is een andere algemeen oorzaak. Omdat het een zeer pijnlijke aandoening neemt Ayurveda zijn toevlucht tot het nemen van een extreme behandeling genaamd Rakta-moksha of bloedvergieten. Dit verlicht de druk in de schedelbloedvaten en verwijdert onzuiver bloed uit het gebied in het bijzonder wanneer pitta wordt verergerd. Het is volkomen veilig, pijnloos en zeer effectief als weerstand, het kan worden uitgevoerd door een gekwalificeerde Ayurvedische arts. Om de weerstand te verhogen tot triggers en het verminderen van vata- en pitta gewortelde migraine worden er veel medicijnen voorgeschreven. Algemeen bekend zijn, melk, ghee, saffraan, sandelhout, valeriaan, urad dal, moederkruid, bettony hout, witte wilgenbast en crataeva religiosa.

Verandering in leefstijl

Allergie testen kunnen helpen om de oorzaak van migraine op te sporen. Algemene allergenen worden onder meer veroorzaakt door: chocolade, citrusvruchten, cafeïne, kaas, rode wijn, voedsel conserveermiddel, msg, pinda's, tarwe, gerookt vlees, gist, voedsel kleurstoffen, benzoëzuur, wijn en de anticonceptiepil. Aangezien de warmte een migraine vaak kan verergeren is het het beste om een zonnebril te dragen en een hoed bij blootstelling aan de zon, maar het is beter om de zon 's middags als het mogelijk is te vermijden. Bij het ontstaan van de eerste tekenen van een migraine is het advies om het hoofd te masseren met sesamolie, terug te trekken in een rustige, donkere kamer en trek aan je oorlellen en probeer te gapen om de druk op de bloedvaten te verlichten. Het opwekken van braken met warm zout water kan in sommige gevallen onmiddellijke verlichting geven. Een paar druppels warme ghee in de neusgaten druppelen kan helpen bij de vata overheersende migraine.  

Osteoporose

Vanuit een ayurvedische perspectief, is osteoporose een vata conditie, de beenderen worden poreus wat te wijten is aan een overmaat van lucht en ether en een daling van het element aarde. Hoewel dit voorkomen kan worden op elke leeftijd, voor zowel mannen als vrouwen, komt het meest voor bij vata constituties en vrouwen na de menopauze. Andere factoren die de kans op osteoporose verhogen zijn eetstoornissen, ondervoeding, slechte spijsvertering, gebrek aan lichaamsbeweging, alcohol, aluminium, sigaretten, koolzuurhoudende dranken, hoge zout gehalte, eiwit en suiker inname en steroïden.

In dit geval is voorkomen beter dan genezen, want eens bot degeneratie is opgetreden, komt er weer heel langzaam en geleidelijke vooruitgang in. In de tussentijd is het lichaam gevoeliger voor breuken en gewrichtsziekten.

Om osteoporose te voorkomen adviseert de Ayurveda een persoon om hun doshas in balans te houden met een geschikt voedingspatroon en een vata-gespecificeerde regelmaat.

Kruiden die het de mineralen vergemakkelijken om de circulatie en depositie in de botten zijn, gember, lange peper en kaneel, mits zij geschikt zijn voor het lichaamstype. Phytoestogenic kruiden worden gebruikt om postmenopauzale vrouwen te helpen om mineralen te behouden met rode klaver, luzerne, peterselie, salie, anijs, venkel, sarasparilla, zoethout, valse eenhoorn wortel, dames pantoffel, wilde yam, pioen, zwart cohosh en passiebloem. Kruiden die een hooggehalte natuurlijke mineralen bevatten kunnen helpen. Sommige van deze zijn paardestaart en Cissus quadrangularis (algemeen bekend als "keten van de botten.") De meest effectieve aanpak is lichaamsbeweging, voeding en olie therapieën, besproken in het volgende bespreekpunt.

Veranderingen in leefstijl

De beste manier om osteoporose te voorkomen is door te goed aan lichaamsbeweging te doen, zoals flink wandelen, yoga, pump lessen of lage impact aerobics veertig minuten vier keer per week. De vitale leeftijdsperiode om dit te doen is vóór je 30-ste jaar,  dan blijft het bot  dichtheid krijgen. Zodra osteoporose al heeft ingegrepen, zal je heel voorzichtig moeten trainen om botbreuken te voorkomen. Begin eerst met aquaerobics voordat je gaat te fietsen en dan lopen. De voorschriften voor het regelen van de menstruele cyclus vermeld in PMS dient te worden opgemerkt daar vrouwen een hoger percentage osteoporose hebben wanneer ze een aantal menstruatie perioden missen. Mineraal-rijk voedsel moet ook worden opgenomen in het dieet, zoals sesamzaad, vijgen, groene mosterd, koolraap, paksoi, boerenkool, broccoli, amandelen, brazilnuts, hazelnoten, vijgen en pruimen.

Zoals borium het verlies van calcium en magnesium uit voedingsmiddelen voorkomt, zo helpt het ook bij de preventie van osteoporose. Hoge borium voedingsmiddelen zijn appels, druiven, peren, perziken, sojabonen, melasse en honing. Vers fruit, groenten en bonen rijk aan vitaminen A, D, E, K, B-complex zijn ook belangrijk voor het behoud van sterke botten.

Vegetariërs hebben een lagere inval van osteoporose, omdat vlees rijk is aan eiwitten en zuur dat de uitscheiding van calcium bevordert. Melk en melkproducten mogen niet als een betrouwbare bron van Calcium voor het bot gezien worden, omdat de calcium, magnesium, fosfor rantsoenen verhoogt, het serum calcium vermindert het bot calcium via een natuurlijk zuur buffering mechanisme. Dagelijks olie massage met calcium-rijk sesamolie is essentieel ter voorkoming of behandeling van osteoporose. Ayurveda heeft verscheidene versterkende herbalised oliën voor dit doel bedacht met kruiden zoals Bala, gember, urad dal en geiten melk.    

Overgewicht

Ayurveda is van mening dat een gezond gewicht bereikt is wanneer een persoon gezond is. Er zijn geen kunstmatige normen voor een ideaal gewicht: hoogte verhouding. Mensen met een kapha constitutie zullen natuurlijk een beetje zwaarder zijn als gevolg van hun tragere metabolisme, waardoor ze gemakkelijk in gewicht aankomen en het weer moeilijk kwijtraken. Gewichtstoename is niet altijd gezond, het kan uitwijzen dat het lichaam vocht vasthoudt, dat hypothyroïdie of ama ophoping kan aanduiden. Wat de oorzaak ook is, de nadruk moet liggen op het verliezen van afvalstoffen in plaats van gewicht. Een ideale gewicht is wanneer een persoon het optimale uithoudingsvermogen, fitheid en gezondheid heeft bereikt. Het gewicht van een zwerver-achtige model kan volkomen natuurlijk en moeiteloos voor een vata-type zijn, maar gevaarlijk voor een pitta- of kaphatype. Het dragen van een beetje extra gewicht kan een grotere levensverwachting bevorderen, die kan dienen als een soort reserve om te helpen bij de bestrijding van vata jaren tijdens de ouderdom. Als voorbeelden van sierlijke veroudering kunnen we de volgende personen noemen Jacqueline Bisset, Joan Collins en Sophia Loren - allen zwaardere Kapha types. In combinatie met een dieet, lichaamsbeweging en geestelijke houding, heeft Ayurveda een aantal krachtige vet en toxine verminderende kruiden ter bevordering van gewichtsverlies. Deze zijn triphala (Amalaki, bhibitaki en haritaki), Indische myrhh, vidanga, kurkuma, fenegriek, gember, asana en acacia catechu.  

Verandering in leefstijl

Te veel eten en te weinig lichaamsbeweging zijn de eenvoudigste redenen achter de meeste gewichtstoenames. Voedsel kan worden misbruikt als een instrument om emotioneel nog verder in een ongemakkelijk situatie terecht te komen. Het lichaam van pitta-types heeft de neiging om te veel te eten om gevoelens van stress of frustratie te onderdrukken. Vata typen gebruiken voedsel als een afleiding van angst en vrees. Kapha typen eten gewoonlijk voor comfort of als een substituut voor liefde en eenzaamheid, depressiviteit of verveling. De beste manier om deze automatische gedrag te overwinnen is bewust te zijn van de onderliggende emotionele honger die wordt gemaskeerd door lichamelijke honger. Bewustwording vóór en tijdens het eten van goed kauwen, ademen, blijven zwijgen en eten uit de buurt van afleidingen zoals televisie helpen te concentreren op het lichaam en de geestelijke reactie op het proces. Het vermijden van snacks en het regelmatig eten van een licht ontbijt, lunch en een substantiële vroeg diner, helpen het lichaam om efficiënt voedsel te verteren. Probeer variatie te creeren in je voeding met inbegrip van alle smaken zoet, zuur, bitter, scherp en samentrekkend. Op zoek gaan naar alternatieve bronnen om energie op te doen en plezier te hebben helpt beter, dan te proberen om het alleen te krijgen van voedsel. Lekker wandelen in de natuur, het absorberen van zonlicht, inademen van zeelucht en het nastreven van een boeiende hobby kunnen helpen om van de afhankelijkheid van voedsel los te komen. Een dag per week een sap-, fruit- of groentedieet houden verwijdert al snel afvolstoffen uit het lichaam. Het kan ook helpen bij het normaliseren van de stofwisseling en eetlust.

Een kapha dieet is geschikt voor eenvoudige gevallen van gewichtstoename. Dit suggereert het vermijden van dierlijk vet, gefrituurd, suiker, zuivel, alcohol, noten en uiteten. Zaken die bij gewichtsverlies ondersteuning bieden zijn o.a. ook licht, warm, bitter, scherp en samentrekkend voedsel. Enkele voorbeeld hiervan zijn appelen, peren, granaatappels, bosbessen, honing, bonen, gerst, maïs, gierst, boekweit, rogge, specerijen (met uitzondering van zout), asperges, aubergines, groene bladgroenten, selderij en spruitjes. Het drinken van warme kruidenthee met honing kan helpen om de kanalen te reinigen en honger weg te nemen. Pranayama ademhaling stimuleert ook een goede spijsvertering, assimilatie en de eliminatie van de maaltijden.  

PMS

De van nature vrouwelijke cyclus is een constante herinnering aan hun verbinding met de cycli van de natuur, die automatisch regelmatig de geestelijke en lichamelijke onzuiverheden uit het lichaam afvoert en waardoor de vrouw de hele maand kan genieten van rijk gevarieerde stemmingen.

Onderzoek toont aan dat vrouwen tijdens de ovulatie meer uitgaan, creatief- en energiek zijn en tijdens de menstruatie periode zijn ze meer introvert, overgevoelig en intuïtief. Het is tijdens deze overgang tussen ovulatie en menstruatie dat premenstrueel syndroom vaak de piek bereikt. De mate van PMS hangt af van het niveau van metabole toxines (ama), zwakte van de organaen en hormoon onevenwichtigheden in het lichaam.

De symptomen variëren afhankelijk van de getroffen dosha. Vata PMS manifesteren vaak als angst, lage rugpijn, slapeloosheid, rusteloosheid, constipatie, gasvorming met opgeblazen gevoel en fluctuerende energie. Pitta PMS kan de volgende bijverschijnselen opleveren, meer woede, honger, ongeduld, hoofdpijn, diarree en zweten. Kapha PMS uit zich vaak in depressie en gewichtstoename, vocht vasthouden, gevoelige borsten, fluor en een trage spijsvertering. Het is het beste om een dieet voor de desbetreffende doshic onbalans te volgen samen met specifieke kruiden. Kruiden voor vata PMS zijn o.a. zenuwkalmerend tonics zoals ashwagandha, st. Janskruid, Indiase mirre en teunisbloemolie. Kruiden voor pitta PMS zijn verbena, nutgrass, aloë vera, passiebloem, drop, brahmi en shatavari. Kapha PMS kruiden zijn paardebloem wortel, valse eenhoorn wortel, dong quai en ginger.  

Veranderingen in leefstijl

Door het verbeteren van de kwaliteit van het leven, zal de kwaliteit van de perioden ook verbeteren. Zoals eerder uiteengezet, de perioden zijn van elkaar afhankelijk voor alle andere biologische mechanismen, waardoor ze onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn met het geheel van alle andere lichamelijke systemen. Een gereglementeerde, zichzelf voedende routine zal bijdragen tot harmonisatie van het dagelijkse ritme van ons leven, die vervolgens de maandelijkse menstruatie stabiliseert. Gezonde voeding, slapen, beweging, rust en recreatie gedurende de hele maand zal de PMS symptomen aanzienlijk verminderen. Voedingsmiddelen waarvan belangrijk is te beperken zijn onder andere: geraffineerde meel, suiker, cafeïne, chocolade, cola, gebakken voedsel, dierlijke vetten en eieren. Ondersteunende voedingsmiddelen zijn zaden, granen, dadels, verse groenten en fruit, abrikozen, split mung dal soep, venkel, zwarte lint melasse, drop, komijn en kamille thee.

Zelf-massage helpt het zenuwstelsel te kalmeren en bevordert het afvoeren van hormonen uit het lichaam. Etherische oliën kunnen helpen bij PMS zijn kamille, lavendel, geranium, rozemarijn, salie, rose otto, sandelhout, lotus, venkel, Vetivert, jasmijn en ginger. Het verminderen van werkdruk en een druk sociale agenda zal het lichaam en de geest verlichten van extra stress. Het uitoefenen van Yoga en begeleide ontspanning zijn ook zeer bevorderlijk.  

Psoriasis

Psoriasis is in het algemeen ontstaan bij mensen met een pitta constitutie. Het gaat om een verhoogde productie van huidcellen die betrekking heeft op een snelle pitta stofwisseling. Hoewel exacte medische oorzaak van psoriasis onbekend is, legt Ayurveda de link aan arme metabolisme van vetten en eiwitten die de resulteren in het bloed onzuiverheden, worstelend om te ontsnappen via de huid. Als de lever sterk is zullen de onzuiverheden daadwerkelijk worden afgebroken en afgevoerd. Daarom richt de Ayurvedische behandeling richt zich op bittere bloedzuiveringsproducten en levertonics zoals neem, kurkuma, sarasparilla, aloë vera, manjishtha, Indische mirre, paardebloem en gotu cola. Voor verlichting van de jeuk en het verwijderen van schilferigheid voldoet kokosmelk olie met kruiden zoals vogelmuur, kardemom en dantapala. Een lichaamstherapie genaamd takra-dhara is zeer effectief voor het verwijderen van warmte en het verminderen van stress. Hierbij wordt herbalised karnemelk in een continuerende straal op de voorhoofd gegoten.  

Veranderingen in leefstijl

Hoewel obstinant, kan psoriasis in een verslapping tamelijk snel gaan. Voeding dat hierbij vermeden dient te worden zijn: yoghurt, vlees, eieren, chillis, cayennepeper, paprikapoeder, knoflook, uien, alcohol, suiker, cafeïne, nicotine, geraffineerd meel, tomaten en citrusvruchten. Dit koelt het lichaam en vermindert de huidcel hyperactiviteit. Dagelijks zwemmen in zout water en blootstelling aan UV-zonlicht kan helpen. Echter altijd een beschermende zonnecrème gebruiken om huidkanker te voorkomen. Het plaatsen van groene klei op de getroffen gebieden gedurende 20 minuten per dag, daarna afspoelen met koud water trekt gifstoffen uit de onderhuidselaag. Een dieet rijk aan Vit A, B-complex, C, D, essentiële vetzuren, zink, magnesium en calcium is heilzaam. Omdat stress psoriasis verergert is het belangrijk om te oefenen met een stress management techniek zoals meditatie, geleide ontspanning of tai chi.  

Stress and hypertensie  

Geconfronteerd met fysieke en/of emotionele uitdagingen, reageert onze natuurlijke instinct met de vlucht, angst of vecht reactie. Deze reactie is mogelijk door de verborgen stresshormonen uit de bijnieren, zoals adrenaline en noradrenaline. Perioden van langdurige stress kunnen leiden tot een syndroom genaamd 'bijnier uitputting' - een vata onevenwicht als gevolg van overmatige ophoping van stresshormonen. Dit maakt een persoon overgevoelig voor stress, omdat zij niet meer de reserves heeft om doeltreffend te reageren, een dilemma die door vele lijders van chronische vermoeidheid syndroom ervaren wordt.

Ayurveda leert dat mensen verschillen van dieren en dat we in situaties kunnen rationaliseren in plaats van automatisch te reageren op de grillen van onze basis instincten, zoals angst of woede. Bij het bekijken van uitdagingen vanuit een positief perspectief en zich niet altijd zich bedreigd voelen kunnen we een verlichten voelen van de stress. Elke dagelijkse uitdaging is een kans om te leren en te verdiepen in een karakter maakt elke ervaring verrijkend. Dit vereist een geloof in dat wat op de lange termijn ook gebeurt met ons  voor een zinvolle en nuttige doel is, zodat we afstand kunnen doen van de uiteindelijke controle van anderen of situaties.

Werken alsof alles afhangt van ons, maar het gevoel hebben alsof alles hangt af van de goddelijke krachten kan een soort van actieve onthechting veroorzaken die stress sterk verlicht. Zoals het spreekwoord zegt: "voor de gemoedsrust, aftreden als de algemeen directeur van het universum." Terwijl  wij dit nieuwe perspectief cultiveren biedt de Ayurveda kruiden voor het beheren van hypertensie, nerveuze zwakte en angst vaak gepaard met stress. Deze kruiden zijn: Arjuna, slang wortel, kamille, ijzerhard, valeriaan, ashwagandha, ginseng, meidoorn bes, brahmi, zoethout en knoflook.  

Verandering in leefstijl

Ayurveda blinkt uit in het leren van manieren om verstrooidheid en stress vermijden. We kunnen stress verminderen door onszelf dagelijks realistische doelen te stellen , het geld verstandig beheren, op zoek gaan naar onze gezondheid, beperking van de blootstelling aan het nieuws en de verdeling van de lasten met een liefdevolle partner. Een ontspannen lichaam is de poort naar een serene geest.

Wanneer stress begint toe te nemen haal dan drie keer heel diep adem en vertel jezelf om “rustig” te blijven, ontspan de schouders en gezichtsspieren en hou een rustige uitdrukking. Dit lichaamstaal leidt daadwerkelijk tot het vrijkomen van ontspanning en plezierig neurotransmitters in het lichaam, verminderen van stress-ophoping. Om dit niveau van ontspanning gemakkelijk toegankelijk te maken zijn dagelijks zelf-massage meditatie, yoga-ademhaling) pranayama, Qi-gong, yoga, zingen of gebeden van onschatbare waarde. Aangename muziek is perfect voor het rustgeven van het zenuwstelsel. Warme baden met Epsom zouten en kalmerende essentiële oliën zoals lavendel of kamille helpen om fysieke spanningen los te maken. Het huren van een grappige of droevige video of lezen van een boek kan ons helpen om eens goed te lachen of huilen.   Dit is veel beter dan de pers- en nieuwsberichten die beladen zijn met opgekropte stress.  

Urineweg Infectie Cystitis

Ayurveda ziet cystitis als een teken dat het lichaam verzuurd of giftig is. Bacteriën, schimmels woekeren in een ama-gevulde lichaam dat resulteert in branden, jeuk, pijn en urineweginfectie. Pitta typen zijn hier vatbaarder voor vanwege hun verhoogde neiging tot verzuring en ontstekingen. In combinatie met een alkalisch dieet, zijn er krachtige antibacteriële kruiden voor het opheffen van de infectie. Deze zijn: uva ursi, Buchu, sandelhout, mirre Indiase, couchgrass, gokshura, calendula, gouden zeehond en neem. Kruiden om de urinewegen te kalmeren en te versterken zijn: cornsilk, paardebloem wortel, marshmallow, alfalfa, paardestaart, bala en shatavari. Een aftreksel van gelijke delen venkel, koriander en komijn zaden kunnen ook zeer effectief zijn. 
Probeer triphala, senna of gladde iep Panama-poeder om de afvalstoffen uit het lichaam af tevoeren.

Veranderingen in leefstijl
Omdat urineweginfecties gedijen in extreme hitte, houdt het beheer ervan bescherming tegen de zon in, een pitta gespecificeerd voedingspatroon en lauwe- in plaats van warme baden. Specifieke voedingsmiddelen die kunnen helpen om het systeem te reinigen zijn: gerst water, kokos water, cranberry sap, rijst en amandelen. Was het gebied, met tea tree zeep of verdun tea tree olie met wat water, na een bezoek aan het toilet in plaats van af te nemen met wc-papier, dit kan de infectie verspreiden. Het gebruik van condooms, seks, synthetisch ondergoed en tampons kan cystitis verergeren. Een heup-bad in jeneverbes, lavendel en tea tree- essentiële olie kan verlichting van het brandendgevoel bieden. Supplementen zoals calcium ascorbaat, echinacea, zink en B-complex zullen het immuunsysteem helpen de infectie te elimineren.
  

Wormen

Aangezien wormen in het algemeen veel voorkomen in India hebben zij hiertegen zeer krachtige maatregelen ontwikkeld om deze irritante parasitaire aandoeningen te behandelen. De kruidenpreparaten zijn allemaal bittere bloedreinigers, waardoor het soms moeilijk is om het aan kinderen te geven, hoewel het poeder kan worden geplaatst in capsules. Een ander alternatief voor de kruiden is homeopathische Cina, die meestal zeer effectief is. Kruiden die toegediend worden tegen wormen zijn: knoflook, neem, vidanga, uien, grapefruit zaad extract, zwarte walnoot rompen, alsem, granaatappel schors en kruidnagelen. Wanneer wormen zich in de lever hebben gesetteld dan worden de volgende kruiden gebruikt: picrorrhiza, gentiaan en kurkuma. Om het lichaam volledig te reinigen van wormen wordt ten minste drie dagen lang een laxeermiddel zoals triphala of castorolie  gebruikt.

Veranderingen in leefstijl
Zoete en zure voedingsmiddelen creëren inwendig een kleverige omgeving waar wormen zich graag  in nestelen. Daarom is het aan te raden om bij het verdrijven van de wormen, het gebruik van zoete en zure voedingsmiddelen te verminderen, zoals suiker, geraffineerde koolhydraten en citrusvruchten en vervang ze met veel groene bladgroenten, en zaden. Sesamzaad en pompoenzaadjes zijn specifieke medicijnen voor lintwormen. Geraspte wortel is effectief tegen draad-wormen en papaja zaden of het sap van een onrijpe vrucht wordt gebruikt om de ronde wormen te behandelen. Granaatappelsap biedt uitstekende bescherming tegen alle wormen. Vermijd de gemeenschappelijke bron van infectie, zoals vee, vlees, zeevruchten, vuil en zand door vegetarisch te eten (vooral bij het reizen) en draag schoenen en handschoenen tijdens het werken in de tuin. Omdat wormen tot ondervoeding kan leiden moeten alle belangrijke vitaminen en mineralen samen met acidophilus poeder worden aangevuld tot de spijsvertering zijn kracht weer heeft herwonnen.