Tridosha in Ayurveda

Ayurveda gelooft dat elk individu wordt geboren met een bepaalde samenstelling, die wordt beheerst door de kwaliteiten van de ouder gameten, de tijd van de bevruchting, milieu, voeding en het gedrag van de moeder tijdens de zwangerschap etc. Dit Prakruti bepaalt natuurlijke gezondheid en geeft het normale leven activiteiten en is altijd hetzelfde gedurende de gehele levensduur.  Prakruthi toont niet alleen tekens van de ouders het ook dragen bepaalde genetische aandoening of erfelijke ziekten. Ieder individu is een product van deze elementen en heeft specifieke lichaamsbouw, definitieve temperament van de geest, huidskleur, immuniteit naar ziekten, enzovoort.  

 

Basis elementen van Panchamahabhutas weerspiegelt in de vorm van Tridosha.'Tri' betekent drie en Dosha 'vertegenwoordigt humor (bio-entiteit). Dus het woord 'Tridosha' geeft tot drie lichaamsvochten dwz Vata, Pitta en Kapha. Deze worden gezegd 'dosha' want deze hebben de neiging om zich te gebrekkig en ook om anderen aan te tasten. Deze bilaterale neiging van Dosha is oorzaak van gezondheid en ziekten. Staat van evenwicht van Dosha vertegenwoordigt gezondheid terwijl onevenwichtigheid aan de ziekte. Elke Dosha heeft duidelijke plaats / locatie en functies in ons lichaam. Ze hebben allemaal hun vijf types respectievelijk.


Er zijn zeven fundamentele grondwetten

  • Vata Prakruti
  • Pitta Prakruti
  • Kapha Prakruti
  • Vata-Pitta Prakruti
  • Pitta-Kapha Prakruti
  • Kapha-vata Prakruti
  • Vata-Pitta-Kapha
  • Prakruti (dezelfde dosis Prakruti)
De kennis van Prakruthi helpt een beoefenaar berekenen en het ontwerpen van de behandeling strategieën of therapeutische maatregelen die moeten worden gebruikt om individuele ziekten te overwinnen.

 

   BEGRIP  DOSHA:

Vata dosha (ruimte en lucht): Staat van de vernietiging

Pitta dosha (vuur en water):   Staat van bestaan, de vestiging en transformatie. 
Kapha dosha (water en aarde): 
Fase van de vorming


Vata dosha (ruimte en lucht): 
neiging dun en benige te zijn. Fysieke symptomen van overtollige lucht zijn droge huid, botten kraken, gas en constipatie. Geestelijke symptomen van overtollige lucht omvatten angst, zorgen, angst en nervositeit. 
Wanneer een lucht grondwet (Vayu dosha) persoon evenwicht ze zijn creatief, flexibel en hebben geen fysieke gezondheid betreft.

Ayurveda stelt vast dat bepaalde voedingsmiddelen te verhogen lucht en andere voedingsmiddelen te verminderen lucht. In het algemeen wordt overmaat lucht verminderd door het eten gekookt of gestoomd voedsel en eten elke drie tot vier uur.Voedingsmiddelen zoals wortelen, rijst en groene bonen te verminderen overtollige lucht.Broccoli, gebakken bonen en gerst toename lucht (bijv zij gas veroorzaken). Excessieve levensstijl verhogen ook het element lucht.

Algemene richtlijnen voor balancing vata:

Blijf warm

Eten warm voedsel en specerijen

Blijf rustig

Houd een regelmatige routine

Vermijd koude, bevroren of rauw voedsel

Zorg voor voldoende rust

Vermijd extreme kou

 

 

Pitta dosha (vuur en water):   
Deze hebben de neiging in de richting van overtollige warmte. Wanneer gezond ze zijn sterk, maken goede leiders en zijn warm en doelgericht. Wanneer de Pitta dosha is onevenwichtig, mentaal ze heet worden getemperd, ongeduldig, prikkelbaar.

Fysiek zij ontwikkelen warmte gerelateerde aandoeningen zoals acne, huiduitslag, diarree, zweren, giftig bloed, lever, nier, galblaas, hart en milt aandoeningen.

Algemene richtlijnen voor het balanceren van pitta:

Vermijd overmatige hitte

Eet koeling, niet-kruidig voedsel

Vermijd overmatige olie

Oefening tijdens de koelere deel van de dag

Vermijd overmatige stoom

 

Beperk zoutinname

 

 

Kapha dosha (water en aarde) 
Deze hebben de neiging in de richting van overtollig water. Wanneer gezond ze zijn sterk, gespierd, rust en loyaal. Wanneer het water wordt excessed, ontwikkelen ze lethargie, en een reclamebord of hebzuchtige natuur. Fysiek ze congestie, overgewicht, oedeem, hart- en nierproblemen, enz. Ontwikkelen

Algemene richtlijnen voor het in evenwicht kapha:

Zorg voor voldoende lichaamsbeweging

Varieer uw routine

Vermijd zware voedingsmiddelen

Vermijd vet, vette voedingsmiddelen

Houd actief

Eet licht, droog voedsel

Vermijd zuivel

Geen dutjes overdag

Vermijd bevroren voedsel of drank

 


Het lichaam wordt gezegd dat het "gezonde" wanneer deze principes werken in harmonie en er wordt gezegd "ziek" te zijn wanneer scripties factor word aangetast of onevenwichtige
 

Doe de dosha test klik hier